Jutarnji list: 08. 03. 2001.

HAAŠKI SUD Zamjenik haaške tužiteljice Graham Blewitt najavio u Londonu:

Protiv Miloševića optužnice i za zločine u Hrvatskoj i BiH!?

LONDON - Međunarodni sud za ratne zločine (ICTY) objavio je da će se uskoro podići proširena optužnica protiv Miloševića za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH.

- Gotovo smo spremni podići optužnicu i za Hrvatsku i za Bosnu - rekao je zamjenik haaške tužiteljice Grahani Blewitt na seminaru londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije. Blewitt je ponudio mogući kompromis kako bi se prevladale trenutačne nesuglasice s novom vladom u Beogradu oko suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću te je izjavio da je Haaški sud spreman voditi dio suđenja Miloševiću u Beogradu.

- Veliki sam pobornik održavanja suđenja na području bivše Jugoslavije. U Haagu smo predaleko. No, ne bismo mogli održati čitavo suđenje u Srbiji zbog nekih svjedoka koji ne bi željeli doći u Beograd - objasnio je Blewitt.

Na pitanje zašto je trebalo mnogo više vremena da se Miloševića optuži za zločine u ratu u Hrvatskoj 1991./92. godine, te Bosni i Hercegovini 1992./95., nego za rat na Kosovu 1998./99. godine, Blewitt je odgovorio da je bilo mnogo teže dokazati Miloševićevu pravnu odgovornost jer je on u vrijeme prva dva rata bio samo predsjednik Srbije.

- No, teškoće su prevladane i optužnice će uskoro biti podignute. Vjerujemo da je on odgovoran za zločine 1991. i 1992. godine u Hrvatskoj i kasnije u Bosni - rekao je Blewitt.

No, Blewitt je ipak naglasio da bi Beograd trebao prvo izručiti Miloševića Haagu, nakon čega bi se bivšeg predsjednika SRJ moglo vratiti u Jugoslaviju gdje bi se suočio s domaćim suđenjem. (H)