Vjesnik: 08. 03. 2001.

Đapić i Paraga na petipolsatnoj raspravi: “Ja sam predsjednik HSP-a”

ZAGREB, 7. ožujka - U Ministarstvu pravosuđa održana je u srijedu javna rasprava u obnovljenom upravnom postupku u predmetu Hrvatske stranke prava (HSP) kojim je još 1993. tadašnje Ministarstvo uprave upisalo Antu Đapića kao ovlaštenu osobu za zastupanje te stranke, nakon što je izabran za predsjednika HSP-a na izvanrednom saboru 12. rujna 1993. u Kutini.

Rasprava je održana na poziv ministra pravosuđa Stjepana Ivanišeyića, a obnovu postupka je zatražio sadašnji predsjednik HSP 1861 i bivši predsjednik HSP-a Dobroslav Paraga koji smatra da su Đapić i ostali, kako je rekao, “raskolnici” izvršili “puč”, te traži da se vrati na čelo stranke.

Tijekom pet i pol satne rasprave i Đapić i Paraga su tvrdili da su obojica legitimni predsjednici te stranke. Paraga smatra da je legalno suspendirao iz stranke Đapića, Borisa Kandarea i Vladimira Jukića u srpnju 1993. “kako bi se spriječilo rasipanje HSP-a i stavljanje pod kontrolu HDZ-a”. On smatra da su u ime Predsjedništva stranke Đapić i još nekoliko članova sazvali izvanredni sabor u Kutini, kada je Paraga smijenjen, na temelju potpisa osoba koje uopće nisu članovi HSP-a ili su isključeni. Đapić, pak, tvrdi isključivanje iz stranke nije bilo po statutu, jer Središnji odbor, koji je potvrdio Paraginu odluku, nije imao valjanu dvotrećinsku većinu.

Voditeljica upravnog postupka Liljana Masnec upitala je Paragu zašto nije prijavljivao promjene članova Predsjedništva što je zakonska obveza. On je ustvrdio da je uputio 21. rujna 1993. podnesak bivšem Ministarstvu uprave o njihovom isključenju, tjedan dana prije donošenja spornog rješenja kojim se Đapić ovlašćuje da zastupa HSP. Masnec je tada rekla da su u tom ministarstvu imali samo popis članova Predsjedništva nakon prvog Općeg sabora stranke na kojem su bili i Đapić i Kandare. Paraga je uzvratio da promjene nije prijavio “zbog represija nad vodstvom stranke”. Javna rasprava je u srijedu završena, a Ministarstvo mora odlučiti hoće li poništiti ili ostaviti na snazi rješenje kojim je Đapić upisan kao predsjednik HSP-a. (Hina)