Vjesnik: 08. 03. 2001.

Polovica od 400.000 nezaposlenih ima manje od 34 godine

ZAGREB, 7. ožujka - Nezaposlenost u Hrvatskoj ubrzano grabi prema brojci od 400.000! Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, potkraj veljače na burzi je evidentirana 388.861 nezaposlena osoba, odnosno 2693 više nego u siječnju. U proteklih godinu dana broj nezaposlenih povećao se za 33.500 ili za 9,5 posto. Stopa nezaposlenosti, koja se lani kretala oko 21,2 posto, u siječnju je skočila na 23 posto!

Na već prenapučenu burzu u veljači su se prijavile još 22.953 nezaposlene osobe, od kojih je većina stigla na burzu zato što im je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme ili su otpušteni kao višak ili su, pak, stigli iz poduzeća u stečaju. S evidencije nezaposlenih prošlog mjeseca zaposlila se 10.501 osoba, no njih oko 70 posto dobilo je posao na određeno vrijeme, nakon čega se opet vraćaju na burzu.

Među nezaposlenima 52,8 posto su žene, a oko 105 tisuća osoba ili njih 27 posto od ukupnog broja nezaposlenih s evidencije Zavoda posao traži prvi put. Gotovo 50 posto nezaposlenih ima manje od 34 godine, a na burzi provode svoje najproduktivnije godine života. Novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti prima 74.275 nezaposlenih, odnosno svaki peti.

U prošloj godini u državi je ugašeno gotovo 70.000 radnih mjesta. Toliko je radnika, završilo na burzi zbog stečaja ili likvidacije poduzeća ili su u tvrtki proglašeni viškom. Sličnim tempom i ove godine na burzu mjesečno stiže pet do šest tisuća otpuštenih radnika. Istovremeno, prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, broj zaposlenih i dalje se smanjuje. Lanjskog prosinca ukupno je u državi bilo 1,299.748 zaposlenih, a zaposlenost je prema studenom smanjena za još 0,6 posto.

Kako hrvatskom gospodarstvu predstoje godine restrukturiranja i privatizacije niza državnih i javnih poduzeća, neminovno će se na burzu slijevati višak radnika, a pridružit će im se, prema najavama, i oko 10.000 zaposlenih iz državne uprave. Budući da se problem viška zaposlenih više ne rješava umirovljenjem kao prijašnjih godina, broj nezaposlenih i dalje će rasti.

Račanova Vlada suočena je s nezaposlenošću, koja je na vrhu liste gospodarskih i socijalnih problema u državi. Iako je mjesecima najavljivan program mjera zapošljavanja, Vlada je nedavno izišla s »programom« prema kojemu se nezaposleni sami, kroz tzv. samozapošljavanje, trebaju pobrinuti za posao. Isto tako, najavljene su investicije, teške 11,5 milijardi kuna, u državna poduzeća koje će otvoriti određeni broj radnih mjesta.

No, sve je to kap u moru u odnosu na gotovo 400.000 nezaposlenih koji će teško doći do posla ne potaknu li se energičnije i investicije u privatno poduzetništvo kako bi se zaposlio barem dio radnika koji će ostati bez posla u državnom sektoru. (Lj. Marković)