Republika: 08. 03. 2001.

UMIJEŠANOST HRVATSKE U RAT IZMEĐU HRVATA I MUSLIMANA U BiH

Haag: Ulazak 175. brigade HV-a u BiH dokaz je hrvatske intervencije

"Pretrage u arhivu Glavnog stožera HV-a dosad nisu pronašle dokumentaciju objavljenu u medijima", tvrdi se neslužbeno iz MORH-a

Piše: Sanja Čatipović i Nenad Bunjac

U nekoliko navrata pružani su dokazi koje je potvrdilo sudsko vijeće Međunarodnog tribunala u Haagu prilikom presuda Blaškiću, Kordiću, Čerkezu i Aleksovskom, u kojima se sukob u BiH kvalificira kao međunarodni sukob, sa značajnim udjelom Hrvatske u tom ratu.

“Samim tim, Hrvatska je označena kao jedna od strana u ratu i zato, osim već postojećih, ne iznenađuje pojava novih dokaza o umiješanosti Hrvatske u sukob, poput sudjelovanja 175. brigade HV-a na području BiH", izjavila je Florence Hartman, glasnogovornica Međunarodnog suda u Haagu.

Naime, temeljem objavljenog ratnog izvješća zapovjednika 175. brigade HV-a Frane Primorca, upućenog tadašnjem načelniku GS HV-a Janku Bobetku u tjedniku "Nacional", pruženi su novi dokazi o karakteru intervencije regularnih snaga HV-a u Bosni. U izvješću stoji kako je u prosincu 1993. godine započeta mobilizacija hrvatskih državljaiia rođenih u BiH, s ciljem potpore jedinicima HVO-a u hrvatsko-muslimanskom sukobu.

Kao glavni politički operativac prisilne mobilizacije apostrofira se saborski zastupnik HDZ-a Drago Krpina, a u ime Glavnog stožera HV-a neslužbeni nadzor mobilizacije provodio je general Ivan Andabak, koji se trenutačno nalazi u riječkom Okružnom zatvoru kao prvoosumnjičeni za unos 660 kilograma kokaina. U siječnju 1994. godine, nakon dvanaestodnevne obuke u Požegi i Delnicama, 175. brigada je upućena na uskopliansko-ramsku bojišnicu pokraj Prozora gdje je zamijenila tzv. Lašvansku bojnu i bojnu Matija Vlačić. Cjelokupnu logistiku 175. brigadi pružao je sustav HVO-a, a jedan od visokopozicioniranih časnika u vojnoj piramidi HVO-a u Prozoru bio je današnji pomoćnik načelnika GS HV-a Miroslav Vidović. Nakon. četvoromjesečnog sudjelovanja na bosansko-hercegovačkom ratištu, tijekom kojega je kroz 175. brigadu prodefiliralo 2600 prisilno mobiliziranih Ijudi, jedinica je prevedena u pričuvu i uskoro raspuštena.

No, bivši ministar Pavao Miljavac o sudjelovanju 175. brigade HV-a na području BiH, u razdoblju od siječnja - do travnja 1994. godine, nudi suprotno mišljenje:

"Upućivanje regularnih jedinica HV u u BiH temelji se na Splitskom sporazumu Tuđman - Izetbegović iz 1992. godine. Osnova ideje bila je da se u interesu BiH mobiliziraju jedinice sastavljene od hrvatskih državljana s porijeklom iz BiH. No, moram naglasiti kako se na bosansko-hercegovačko ratište nisu upućivale cijele brigade HV-a, nego isključivo bojne, a tek prilikom snažnijih napada dijelovi profesionalnih brigada".

Zamoljen da objasni kakav je to "interes BiH" za koji ginu njeni državljani, Miljavac tvrdi kako nije bilo generalnog sukoba između Armije BiH-a i HVO-a, nego između pojedinih postrojbi oko nadzora nad teritorijem, o čemu postoji iscrpna dokumentacija u vojnim arhivima. Unatoč činjenici da je MORH odbio službeno komentirati dokumente o prisustvu regularnih jedinica HV-a u BiH, neslužbeno doznajemo kako "pretrage u arhivu GS HV-a dosad nisu pronašle objavljenu dokumentaciju u medijima", što sugerira dvojake zaključke.