Slobodna Dalmacija: 08. 03. 2001.

ZAGREB: U MINISTARSTVU PRAVOSUĐA ODRŽANA RASPRAVA O ZAHTJEVU ZA OBNOVOM POSTUPKA ZA ZASTUPANJE HRVATSKE STRANKE PRAVA

PARAGA: Konačno mogu govoriti... ĐAPIĆ: U stranci je vladao nered...

Napomenuvši kako konačno nakon osam godina može govoriti, Dobroslav Paraga pokušao iznijeti dokaze da je kutinski sabor u rujnu 1993. sazvan od isključenih članova Predsjedništva tadašnjega HSP-a - Ustvrdivši da je sabor sazvan legalno, Anto Đapić kazao kako je u ono vrijeme u HSP-u vladao nered i kako je Paraga bio u jednoj osobi sve - i Središnji i Nadzorni odbor i Sud časti i predsjednik, što je bilo neodrživo

Piše: Siniša PAVIĆ

ZAGREB — Predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga i predsjednik HSP-a Anto Đapić nakon dugog niza godina sjeli su u srijedu za isti stol, i to u zgradi Ministarstva pravosuđa, gdje je održana javna rasprava o prijedlogu Dobroslava Parage da se obnovi postupak kojim je bivše Ministarstvo uprave 28. rujna 1993. godine donijelo rješenje kojim je Anto Đapić postao osoba ovlaštena za zastupanje i predstavljanje Hrvatske stranke prava.

Zahtjev za obnovom postupka Paraga je dao odmah nakon rješenja kojim je njemu oduzeto pravo da zastupa HSP, a kako je u uvodu kazala voditeljica postupka Ljiljana Masnec, tadašnje ministarstvo Uprave rješenje je donijelo na osnovi odluka izvanrednog sabora HSP-a održanog u Kutini 11. i 12. rujna 1993. godine, koji nije sazvao Paraga, već osam članova Predsjedništva HSP-a na čelu s Đapićem.

Višesatna rasprava

Pri donošenju rješenja, podsjetila je Masnec, presudna je bila procjena Ministarstva uprave da je izvanredni sabor sazvan u skladu sa Statutom, a ne, kako je i danas ustvrdio Paraga, nestatutarno i pučistički s ciljem raskola stranke. Voditeljica postupka pojasnila je i to da je Ministarstvo uprave prije donošenja odluke bilo obaviješteno od strane Parage da su sjednicu sazvali nečlanovi stranke, odnosno da su isti iz stranke isključeni. No, kazala je Masnec, provjerom je utvrđeno da postupak suspenzije i isključenja nije proveden sukladno tada važećem stranačkom Statutu.

Stoga je današnja javna rasprava imala zadatak zaključiti okolnosti koje su prethodile sazivanju izvanrednog sabora 93. godine, odnosno jesu li sjednicu doista sazivali propisno isključeni članovi stranke, kao i to jesu li odluke sa sabora bile pravno relevantne za donošenje rješenja.

Uslijedila je višesatna rasprava za koje je Paraga napomenuo da konačno nakon osam godina može govoriti te je pokušao iznijeti dokaze da je sabor sazvan od isključenih članova Predsjedništva tadašnjeg HSP-a koji su legalno bili isključeni s obzirom na to da je HSP na sjednici Središnjeg odbora od 31. svibnja 1993. godine sve ovlasti prebacio na njega kao predsjednika stranke.

Đapić je pak pokušao dokazati kako je izvanredni sabor sazvan legalno, uz tvrdnju da je to učinilo Predsjedništvo HSP-a izabrano za 1. općeg sabora stranke, koje do "nelegalne" suspenzije nije mijenjano. Kazao je Đapić i to kako je u ono vrijeme u stranci vladao nered i kako je Paraga bio u jednoj osobi sve - i Središnji odbor i Nadzorni odbor i Sud časti i predsjednik, što je bilo neodrživo.

Najspornijim, barem za voditeljicu postupka i pomoćnika ministra Slobodana Ljubišića, čini se sastav Predsjedništva HSP-a. Naime, čini se da je Paraga "zakasnio" s ispunjavanjem zakonske obveze da sukladno Zakonu o političkim strankama prijavi svaku promjenu upravnih tijela stranke, zbog čega je Ministarstvo prije gotovo osam godina utvrdilo da su izvanredni sabor sazvali uistinu članovi Predsjedništva. Na upit je li izvršio svoju zakonsku obvezu, Paraga je burno reagirao:

— Nismo imali kada. Zar da vam javim da su mi ubili dopredsjednika Antu Paradžika?! Obavještavali smo koliko smo mogli.

Za svog dugačkog izlaganja Paraga je podsjetio kako je on bio taj koji je osnovao HSP, kako je HSP bio najjača opozicija HDZ-u i kako je HSP i razbijen po direktivi HDZ-a i Franje Tuđmana uz pomoć plaćenih i ucijenjenih hadezeovaca. Zbog toga je i opomenut da se drži zakona, a ne politike. Paraga je također i više puta ponovio da je sve odluke, pa i one o isključenju Đapića i njegovih kolega iz stranke, Središnji odbor stranke donio dvotrećinskom većinom.

Priloženi stenogrami, video i audio zapisi

To je isprovociralo Đapića, koji je ustvrdio kako nikada sjednice Središnjeg odbora nisu imale potrebnu većinu, pogotovo ne članova izabranih na 1. općem saboru stranke. Štoviše, Đapić je poručio da priznaje sve Paragine navode ako se utvrdi da je dvotrećinske većine bilo. Paraga je to s oduševljenjem pozdravio, ustvrdivši kako je pobjeda u tom slučaju sigurno njegova.

Đapić je za svog izlaganja naveo i to da je njegovoj strani sve ovo vrijeme bio onemogućen uvid u dokumentaciju, zbog čega je moguće i fabriciranje, kao i podešavanje nekih dokumenata, te je kao ključnu i ilustrativnu spomenuo sjednicu Središnjeg odbora HSP-a održanu 4. ožujka u Zagrebu, za koje je, kako kaže, zahvaljujući prijetnjama jednog voda HOS-a, što ga je Paraga doveo na sjednicu, iz stranke u jednome danu isključeno 25 članova, a primljeno njih 28.

Obje su strane osim dužih izlaganja o situaciji u stranci i državi 1993. godine priložile i brojne stenograme te audio i video zapise. Rješenje o tome hoće li se postupak obnoviti dostavit će se strankama pismenim putem, no rok se još ne zna.

Zanimljivo je kazati kako je opunomoćenik Dobroslava Parage odvjetnik Branko Šerić zatražio da se rješenje donese prije no što na dnevni red Sabora dođu promjene Ustava RH.