Novi list: 08. 03. 2001.

Hoće li Sokol podnijeti ostavku?

Vlado RAJIĆ

Mato Arlović i njegov ustavni odbor Zastupničkog doma još jednom odlažu konačnu odluku o imenima tri nova ustavna suca (popuna dva Ustavom otvorena i jedno mjesto upražnjeno odlaskom dr. Velimira Belajca). Nova bi odgoda mogla imati veze s ostavkom Jurice Malčića, koja je ispod stola ponuđena javnosti. Njegova ostavka i nosi nadnaslov upozorenja na teško stanje u ekipi dr. Smiljka Sokola, predsjednika USH.

A što je to teško u Ustavnom sudu? Bolno je odjeknula svojevremena kadrovska promjena kojom su prekaljeni ustavni suci napustili svoje stolce odlaskom u mirovinu; još bolnije je prihvaćena činjenica da su njihovi zamjenici upali u sustav političkom pogodbom. Bilo je to u vrijeme HDZ-a, kad su nabrzinu sklanjani i Vice Vukojević i Milan Vuković, a da bi se uhljebljenje sakrilo partneri pogodbe nađeni su baš u SDP-u po sistemu: jedan vaš, jedan naš. Časni ljudi su gurnuti u zajednicu s Ijudima koji su svoj dio štete već napravili ovdašnjemu poretku.

Ali danas, kad se o Ustavnom sudu govori kao o instituciji koja bi trebala zamijeniti Županijski dom (prethodna kontrola ustavnosti i zakonitosti propisa izglasanih u Zastupničkom domu), kad se šuška o sve većim zaostacima Sokolova sudišta, kad ni ostavka Smiljka Sokola nikog ne bi iznenadila, onda su tri Arlovićeva odgođena imenovanja tek selotejp koji neće održati uspravnom sudačku zgradu na gornjogradskom trgu. Zna se, Belajec je otišao razočaran stručnom razinom svojih kolega. Zna se, Malčić je deprimiran onim što je ostalo na sudačkom spisku i kupi krpice. Sve se čini da će Arlovićev odbor sa spiska od 24 kandidata morati posegnuti za više od tri imena. Možda već u ponedjeljak kad će, prema najnovijoj najavi, konačno pasti odluka o kompletiranju Ustavnog suda.