Večernji list: 09. 03. 2001.

OESS ZANIJEKAO MOGUĆNOST ORGANIZIRANJA PRIJEVREMENIH IZBORA ZA PREDSJEDNIŠTVO BiH

Traženje Jelavićeva zamjenika

SARAJEVO - Odluka visokog predstavnika Wolfganga Petritscha o smjeni Ante Jelavića i trojice drugih visokih dužnosnika samoproglašene "hrvatske samouprave" u BiH, za malo je koga u Sarajevu iznenađenje. Taj potez austrijskog diplomata odmah je pozdravilo američko veleposlanstvo u BiH a slično je reagirala i Misija OESS-a.

Bezrezervnu potporu Jelavićevu uklanjanju iz političkog života BiH dale su i stranke vladajuće "Alijanse za promjene". Lider NHI, Krešimir Zubak, kaže da nije iznenađen takvom odlukom, te da ne treba očekivati nikakva dramatična zbivanja u Hercegovini.

Zanimljivo je da Ured visokog predstavnika (OHR) Jelavića uspoređuje sa Slobodanom Miloševićem, tvrdeći kako obojica pripadaju "staroj školi balkanskih političara". Glasnogovornica OHR-a Alexandra Stiglmayer upozorila je da će se HDZ suočiti s novim sankcijama ako budu "dovoljno ludi i nastave projekt hrvatske samouprave u BiH".

Iz HDZ-a, pak, najavljuju urpavo takvu politiku. Jedan od smijenjenih dužnosnika, Marko Tokić, izjavio je kako njega i ostale smijenjene dužnosnike ne obvezuje Petritscheva odluka, te kako Hrvati neće odustati od samouprave.

Prema najavama koje dolaze iz OHR-a i OESS-a, Jelavićeva zamjenika u Predsjedništvu BiH u idućih desetak dana trebao bi izabrati državni parlament. Dok parlament ne izabere toga člana Predsjedništva, najvjerojatnije Hrvata iz SDP-a, Jelavića bi u Predsjedništvu trebao zamjenjivati dopredsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Mariofil Ljubić. OESS je odlučno zanijekao mogućnost organiziranja prijevremenih izbora za Predsjedništvo BiH.

D. Jazvić