Večernji list: 09. 03. 2001.

NAKON NAZNAKA DA SE SAD KANI POSLUŽITI PRITISCIMA NA SRJ

Koštunica napao NATO, SAD i ICTY

BEOGRAD - Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica jučer je oštro kritizirao NATO i KFOR zbog navodne "suzdržanosti prema albanskim ekstremistima" na Kosovu, glavnu tužiteljicu ICTY-ja Carlu del Ponte zbog njezine prijetnje sankcijama SR Jugoslaviji te končano i Sjedinjene Američke Države zbog novih zatjeva i stalnih kritika na račun Beograda.

Za NATO i KFOR Koštunica je kazao da se vode politikom koja "vodi naoružavanju, a ne razoružavanju terorista". Još je kazao da glavna tužiteljica Carla del Ponte ne samo da "diskreditira zakone nego i činjenice" i dodao kako ona ima "problema s činjenicama, ali i sa samom sobom". On, naime, smatra da je "nepotrebno odnositi se tako naspram zemlje i njezinih predstavnika koji su već izrazili spremnost na suradnju s ICTY-jem". On je osudio zahtjeve američkoga Kongresa u pitanju ispunjena obveza glede ICTY-ja do 31. ožujka.

Dr. Koštunica je također obznanio da je Washington uputio "najnovije upozorenje" SRJ u kojemu navodi da još nije uspostavljena vladavina prava i da SRJ potiče separatiste u BiH i u Republici Srpskoj. Radi se o izvješću "Srbija poslije Miloševića: Izvješće o napretku", koje je američki veleposlanik u Beogradu William Montgomery predao čelnicima vladajuće koalicije DOS-a nakon povratka iz Washingtona. (RI)