Republika: 09. 03. 2001.

Mesić: Ne slažem se s Vladinim pristupom BiH

Prijedlog kantonizacije i ukidanja entiteta u BiH preuranjen je, iako prihvatljiv, ali tek nakon ostvarenja Daytona, utvrdio je predsjednik Mesić i dodao: 'Moja jedina obaveza je ispunjenje Daytona'

Piše: Sandra Bartolović

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije suglasan s Vladinim prijedlogom rješenja najnovijeg problema u BiH. On, naime, smatra da je prijedlog kantonizacije i ukidanja entiteta u BiH preuranjen, iako prihvatljiv, ali tek nakon ostvarenja Daytona. I dok u Sarajevu, Mostaru i na zagrebačkom Markovom trgu vlada prilična nervoza oko novonastale situacije, u Uredu predsjednika nema ni najmanje naznake "opsadnog stanja".

Republika: Kako komentirate Vladin neslužbeni prijedlog, koji je objavio Dražen Budiša, o svojevrsnom ukidanju entiteta i kantonizaciji BiH, posebno u svjetlu činjenice da ste i Vi nešto slično svojedobno predlagali, naglašavajući da je Daytonski sporazum samo prijelazna faza koja je poslužila zaustavljanju rata?

Stjepan Mesić: Hrvatska je jamac provođenja Daytonskog sporazuma i to moramo provesti. To je ono što može održati BiH. Znači, tek kada se ljudi vrate svojim kućama i kada profunkcionira BiH kao država, onda možemo ići na nadogradnju. Naime, sve što bi poduzimali sada, dok nije ostvaren povratak, bojim se da bi zadržalo današnje stanje. Kako su mnoga područja doživjela etničko čišćenje, takvo bi se stanje jednostavno zamrznulo. Zato smatram da Hrvatska kao jamac provođenja Daytonskog sporazuma prije svega mora na tome inzistirati. Tek nakon toga, kada se taj posao završi, moguća je nadogradnja.

Repubiika: Znači li to da se zapravo ne slažete s prijedlogom Vlade i šestorke da se ukinu entiteti, a BiH podijeli na kantone?

Mesić: Ne znam u kojem su roku oni to zamislili. Ako su zamislili da se to danas provede, onda je to preuranjeno, ali nakon što se provede Daytonski sporazum, ja jesam za nadogradnju i da se provede na ovaj način.

Republika: Kako gledate na smjenu Ante Jelavića?

Mesić: Ante Jelavić je morao shvatiti da nije mogao s ultimatumom ići prema međunarodnoj zajednici. Pogotovo se to odnosi na ovu temi u kojoj se razišao s međunarodnom zajednicom. Kada bi sada Bošnjaci išli sa svojim saborom, a Srbi sa svojim, i tako uveli svoje samouprave, jasno je da bi to značilo kraj BiH. Naime, mislim da dio radikalnih HDZ-ovaca u BiH, kao i u Hrvatskoj, ili ne prihvaća činjenice ili ne razumije stanje u kojem se Hrvati u BiH nalaze. Zato čine greške. A ovo je sigurno bila jedna velika greška.

Republika: Kakvu reakciju hrvatskog naroda u BiH očekujete nakon Jelavićeve smjene?

Mesić: Mislim da Hrvate u BiH treba informirati o čemu je riječ i da ne smijemo dopustiti getoizaciju hrvatsko korpusa jer getoizacija nikoga nije spasila. Židovi su cijelu povijest bježali iz geta, a ova politike Hrvate vodi u geto, znači, nešto što samo može štetiti ukupnom hrvatskom korpusu, hrvatskim državnim interesima i interesima Hrvata u BiH.

Republika: Očekuje se dolazak Ante Jelavića kod premijera Račana. Hoćete li se možda i Vi sastati s Jelavićem?

Mesić: Neću. Samo želim da taj sastanak bude uspješan.

Republika: Premijer Račan je najavio niz međdunarodnih kontakata kako bi se riješio taj problem. Imate li i Vi kontakata u pravcu rješavanja krize u BiH?

Mesić: Moja je jedina obveza provođenje Daytonskog sporazuma.

HRVATSKI PUT OBRNUT OD HNS-OVOG

Republika: Kako bi Republika Hrvatska trebala reagirati u ovom slučaju?

Mesić: Hrvatska treba tražiti da se otvorena pitanja rješavaju kroz institucije BiH i nikada se zbog jednog pitanja ne smije ići u ultimatume. Sigurno da postoje pitanja oko kojih se nećemo svi složiti i koja će za jednu nacionalnu zajednicu možda biti i neprihvatljiva, ali rješenje se treba tražiti u dužem periodu. Drugim riječima, sada treba novim zakonom o izborima u BiH ići prema rješenjima koja će biti ista za čitav prostor BiH, a ne odmah ljutito ići na ultimatum i prekidati suradnju. Treba upravo obrnuto – ići na suradnju da bi se problem riješio u cjelini.