Republika: 10. 03. 2001.

Antu Jelavića i još petoricu članova HDZ-a BiH visoki predstavnik optužuje za teški kriminal

Uz Jelavića na listi su Valentin Ćorić, Ivan Bender, Jozo Marić, Miroslav Prce i Stanko Sopta

Piše: Bruno Lopandić

Ante Jelavić, Valentin Ćorić, Ivan Bender, Jozo Marić, Miroslav Prce i Stanko Sopta mogli bi uskoro biti optuženi za teški oblik kriminala, šverca goriva, automobila, hrane i krijumčarenju velikih iznosa ilegalno zarađenog novca, kazali su "Republici" visoki diplomatski izvori bliski vrhu međunarodne zajednice. Iako se još uvijek ne zna tko će i kada podignuti optužnicu, to bi mogao učiniti Ured visokog predstavnika.

Šestorica protiv kojih će se, prema izvorima "Republike", uskoro podignuti optužnice, u političkom smislu su pripadnici tzv. tvrdolinijaške desne struje među Hrvatima u BiH.

Navodno je sakupljen cijeli niz dokaza za teška kršenja zakona, a glavnina posla obavljala se preko logističkog centra u Grudama. Putem tog centra, koji je služio i kao logistička baza HVO-a, prebacivali su se veliki iznosi novca, krijumčarenog goriva i hrane. Najave ovakve strategije međunarodne zajednice mogle su se u naznakama naći i u reakciji visokog predstavnika za BiH Wolfgariga Petritcha povodom proglašenja hrvatske samouprave. On je izjavio kako se neće kažnjavati hrvatski narod u BiH, nego će se ciljati na one koji, pod okriljem nacionalnih ciljeva, zapravo žele zadržati ekonomsku prevlast. U cijelu priču vrlo je vjerojatno uključen i rad Centra za pomoć hrvatskim braniteljima u Haagu. Prema informacijama, upravo preko te organizacije dobrim dijelom je plaćan i odvjetnik David Rivkin, odvjetnik kojeg je RH unajmila da joj zastupa interese pred Haaškim sudom.

Problema s kriminalnim aktivnostima međunarodni predstavnici imaju od samog početka, odnosno od uspostavljanja snažnog međunarodnog protektorata u BiH. Pojedinci s "liste šestorice" igrali su važnu političku ulogu u politici HDZ-a u BiH. To političko djelovanje bilo je naglašeno na strani ekstremističkih pozicija i na platformi otvorene konfrontacije s međunarodnom zajednicom. Upućeni izvori tvrde da su se ilegalnim kanalima prelijevale ogromne količine novca. Ako dođe do optužnica za kriminalne aktivnosti HDZ-ovog političkog vrha, to će dodatno rasvjetliti posljednje političke događaje i proglašenje hrvatske samouprave.