Vjesnik: 11. 03. 2001.

Lučin: General Andabak ne može biti izručen BiH

Komentirajući događaj u Sisku, Lučin je rekao da mu nije jasno kako netko može unijeti pušku u školu, a da to nitko ne vidi

RIJEKA, 10. ožujka – U subotu je PU Primorsko-goransku posjetio ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, a teme razgovora bili su turistička sezona i protupožarna zaštita. On je napomenuo da glavni hendikep nije gužva usred sezone, već je osnovni problem kako spriječiti nesreće na cestama te osigurati sigurnost gostiju. Na novinarsko pitanje o »slučaju Levar«, Lučin je kazao da je riječ o specijalnoj vrsti terorizma, istraga u tom slučaju još traje, u Gospiću i dalje tri kriminalista rade na tom slučaju, i to je u ovom trenutku prioritet u radu hrvatske policije.

Kad je riječ o nemilom događaju koji se u petak zbio u Sisku, ministar je rekao da mu nije jasno kako je netko mogao unijeti pušku u školu, a da na to nitko ne reagira. On smatra da je najveći problem u preventivi, koju bi trebali raditi zaštitari, a ne policija. U Hrvatskoj ima više policajaca nego zaštitara, a u Europi su tri zaštitara na jednog policajca. Po pitanju kontrole oružja, Lučin je kazao da građani još imaju neregistriranog oružja, a rok za predaju policiji produžen im je na još godinu dana.

Predsjednik Stožera za zaštitu digniteta Domovinskog rata Mirko Čondić je minulih dana iznio dosta primjedbi na račun rada policije (pretresi stanova osoba povezanih s potpisivanjem peticije za zaštitu digniteta Domovinskog rata), a ministar smatra da Čondić dosta lako izriče optužbe od kojih, po njegovoj tvrdnji, nijedna nije točna. Lučin je napomenuo da su nekima od tih osoba pretreseni stanovi, ali iz drugih razloga, a tom su prilikom pronađene i eksplozivne naprave koje se zakonom ne smiju držati. Na pitanje o trenutačnom stanju u policiji, ministar je rekao da je podneseno više od 200 kaznenih prijava protiv policajaca, što govori da jača unutarnja kontrola. Policija više u predistražnom postupku neće davati informacije, već će to činiti Državno odvjetništvo. »General HV-a Ivan Andabak za ubojstvo Joze Leutara može biti suđen u Hrvatskoj, a ne može biti izručen BiH. Njegovi dokumenti o hrvatskom državljanstvu su valjani« zaključio je Lučin.

Damir Herceg