Jutarnji list: 11. 03. 2001.

OPTUŽNICA LEUTAR Da optužnica nije podignuta u petak, šestorici osumnjičenih za ubojstvo istekao bi pritvor

Slučaj Andabak: Iskaz kriminalca Galijatovića

Piše: Snježana Pavić

MOSTAR - Optužnica protiv Ivana Andabaka i još petorice za ubojstvo Joze Leutara u ožujku 1999. zasnovana je na iskazu prijeratnog kriminalca i prevaranta Merima Galijatovića (37) iz Sarajeva koji se volio predstavljati kao najbolji kiler u Tutinoj Kažnjeničkoj bojni.

Proteklih godina pokušao je živjeti od unosne trgovine ratnom dokumentacijom. Galijatović je zaštićeni svjedok čiji je iskaz jedini temelj fantastične konstrukcije optužbe po kojoj je Zoran Bašić Cole nosio eksploziv u aktovci od Posušja preko Sarajeva do Jablanice četiri dana prije atentata. U Jablanici je naprava montirana pod automobil uz pomoć Leutarova vozača Željka Ćosića, a on je auto s tom istom bombom vozio sljedeća tri dana, dok se nisu sjetili aktivirati eksploziv. Da je upravo Merim Galijatović po mišljenju generala Kleina zaslužio milijun maraka nagrade za otkrivanje atentatora objavila je u četvrtak Slobodna Bosna. Odvjetnici redom tvrde da u spisu ne postoji niti jedan dokaz koji bi makar indirektno upućivao na odgovornost bilo koga od optuženih, čak nije precizno ustanovljena ni vrsta eksploziva niti način na kojije aktiviran. Prema važećem zakonu, presuda ne može biti donesena samo na osnovi iskaza zaštićenog svjedoka, no to ništa ne znači, jer zakon po potrebi u svakom trenu može biti promijenjen. Tako je Wolfgang Petritsch u posljednji tren proglasio izmjenu zakona o zaštićenom svjedoku, upravo u trenutku kad su odvjetnici trebali dobiti njegov pisani iskaz. Identitet svjedoka štiti se tako što on daje iskaz pred Vrhovnim sudom, koji ga dostavlja istražnom sucu. Sudac je prošlog petka iskaz trebao dati odvjetnicima.

- Sudac je rekao da mi ne može to dati, jer je čuo da je Petritsch promijenio zakon. Službeno, nikakvu odluku nije imao. Napustila sam Sarajevo i stigla u Busovaču kad me nazvao i rekao da je Petritsch upravo potpisao odluku - ispričala nam je Branka Praljak, odvjetnica Jedinka Bajkuše. Petritsch je odlučio da iskaz obrana ne može dobiti prije početka suđenja i tako je optužnica podignuta a da ni obrana ni optuženi ne znaju na osnovi čega ih se uopće tereti. Nema sumnje da je visoki predstavnik direktno intervenirao baš zbog ovog slučaja, jer da optužnica nije podignuta u petak, osumnjičenima bi istekao pritvor Galijatović se navodno krije u Tarčinu nedaleko od Sarajeva. Jutarnjem je listu otprije poznato da je Galijatović pokušao zaraditi znatno manji iznos od milijunske nagrade za atentatore na Leutara pokušavajući za 10.000 DEM Dobroslavu Paragi prodati videokasetu na kojoj je navodno snimljeno ubojstvo Blaža Kraljevića. Galijatović je Paragi pričao da je od Tute dobio 5000 maraka za ubojstvo Kraljevića. Prema prijepisu razgovora vođenog 1993. u Zagrebu, nudio je i druge navodno kompromitirajuće papire ponavljajući: "Daj mi pare - izvoli dokument." Osim raspisane nagrade, motiv bi mu mogla biti i želja za osvetom, jer mu je Tuta odnio 200.000 maraka u pokeru u zagrebačkom hotelu Intercontinental. Time bi se objasnilo zašto je optužio čak šestoricu za postavljanje bombe i među njima pripadnike Kažnjeničke bojne od Mostara do Posušja.