Slobodna Dalmacija: 12. 03. 2001.

VLADA PRODAJE 16 POSTO DIONICA HRVATSKIH TELEKOMUNIKACIJA VEĆ OVOG MJESECA

Deutsche Telekom većinski vlasnik, javna ponuda HT-a tek na jesen?

Pregovori s Deutsche Telekomom još traju, no vjeruje se da će se 30. ožujka potpisati ugovor o prodaji 16 posto dionica HT-a za koje Deutsche Telekom nudi oko 600 milijuna eura, a prema ugovoru DT će postati vlasnik dionica Hrvatskih telekomunikacija tek nakon javne ponude dionica HT-a, najkasnije do kraja ove godine

ZAGREB (Hina) — Do kraja ovog mjeseca Vlada i Deutsche Telekom (DT) mogli bi potpisati ugovor prema kojemu bi ta njemačka tvrtka postala većinski vlasnik Hrvatskih telekomunikacija (HT), dok bi Vlada mogla odgoditi javnu ponudu dionica HT-a za jesen, izjavio je Hini izvor blizak Vladi RH.

Pregovori s Deutsche Telekomom još traju, no vjerujemo da će se 30. ožujka potpisati ugovor o prodaji 16 posto dionica HT-a za koje Deutsche Telekom nudi oko 600 milijuna eura, kazao je visoki državni dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. U ugovoru bi stajalo da će DT postati vlasnik dionica Hrvatskih telekomunikacija, ali tek nakon javne ponude dionica HT-a, a najkasnije do kraja ove godine.

U javnosti se već tjednima nagađa hoće li Vlada RH prvo ići na javnu ponudu najmanje 21 posto dionica HT-a na domaćem i svjetskom tržištu, zbog nepovoljnog stanja na svjetskim burzama, Deutsche Telekomu prodati paket dionica HT-a koji mu je potreban da bi postao većinski vlasnik.

Vlada RH je najavila da bi javna ponuda mogla biti u svibnju, no cijene dionica telekomunikacijskih kompanija na svjetskim burzama pale su na najniže razine u posljednjih nekoliko godina, pa je veliko pitanje kakva bi se cijena postigla u javnoj ponudi dionica HT-a.

Stoga predstavnici Vlade RH pregovaraju s Deutsche Telekomom, koji je vlasnik 35-postotnog udjela u HT-u i koji je još prošle godine za 16 posto dionica kompanije ponudio 600 milijuna eura.

Predloženim rješenjem DT bi postao većinski vlasnik HT-a do kraja ove godine, dok bi Vlada dobila dodatnih šest mjeseci da pričeka najbolji trenutak za javnu ponudu, javlja isti izvor. Kako vjeruje, to će pogodovati ulagačima jer bi se s DT-om kao većinskim vlasnikom HT-a mogla postići bolja cijena dionica u javnoj ponudi, a i nakon toga bi bila stabilnija.

Uz to, prodajom paketa dionica HT-a njemačkoj kompaniji osiguralo bi se oko 60 posto prihoda koje je Vlada ove godine planirala od privatizacije. U proračunu je, inače, planirano 8,5 milijardi kuna prihoda od privatizacije državnih poduzeća. Prema Hininu izvoru, Deutsche Telekom osigurao je u ovogodišnjem proračunu sredstva za kupnju HT-a.

To znači da se hrvatskoj Vladi neće dogoditi ono što se događa Poljskoj, nakon što je France Telecom, zbog lošeg financijskog stanja, odgodio kupnju dionica poljske telekomunikacijske kompanije TPSA. Zbog toga je proračun Poljske ostao bez sredstava planiranih od privatizacije TPSA, pa tamošnja Vlada sad užurbano traži načine za "krpanje" te proračunske rupe.

Prodajom paketa dionica HT-a Deutsche Telekomu hrvatska bi Vlada osigurala više od polovice ovogodišnjih prihoda od privatizacije, dok bi prihodima od prodaje HT-a na tržištu na jesen vratila "mostni" kredit koji je uzela krajem prošle godine zbog odgode privatizacije Hrvatskih telekomunikacija.