Večernji list: 12. 03. 2001.

PREDSJEDNIK ZASTUPNIČKOG DOMA PARLAMENTA BiH SEAD AVDIĆ EKSKLUZIVNO ZA "VEČERNJI LIST" NAJAVIO:

Genjca mijenja Belkić, za Jelavića traže zamjenu

Bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Halida Genjca, koji je prije pet mjeseci na toj dužnosti zamijenio Aliju Izetbegovića, ovih dana zamijenit će Beris Belkić iz stranke Harisa Silajdžića. To je jučer u razgovoru za naš list najavio Sead Avdić, predsjedavajući Zastupničkoga doma Parlamenta BiH. Taj dom ima ovlast odlučiti o zamjeni članova Predsjedništva.

- Konstituiranjem novoga parlamenta Genjčeva je dužnost postala pravno upitna. Ovoga će tjedna u Parlamentu Alijansa za promjene umjesto Genjca predložiti Berisa Belkića, dojučerašnjeg predsjednika Vlade Sarajevskog kantona - rekao je Avdić i dodao da će se na istome zasjedanju raspravljati i o zamjeni za hrvatskoga člana Predsjedništva Antu Jelavića, o čemu se "žestoko vijeća". Od izabranoga je tročlanoga Predsjedništva, dakle, ostao samo Srbin Živko Radišić.

O dvojici novih članova "kolektivnoga šefa države" iz Federacije BiH, prema poslovniku Zastupničkoga doma, mogu glasovati samo zastupnici iz toga entiteta, u jednome krugu. HDZ BiH je najavio da u tome neće sudjelovati. Ne bi li bilo bolje raspisati nove izbore za bošnjačkoga i hrvatskoga člana Predsjedništva?

- I o tome se raspravljalo, no smatramo da bi skupi prijevremeni izbori produbili krizu u BiH. To bi trebalo učiniti kad se usvoji stalni izborni zakon - odgovorio je Avdić.

SARAJEVO Jozo Pavković

Abu-Hamza ostao u srpskome selu

SARAJEVO - Iako je nedavno od federalne vlade dobio 20.000 konvertibilnih maraka da se preseli, vođa mudžahida Abu Hamza i dalje živi u Bočinju nadomak Maglaja, tvrdi sarajevski Dnevni avaz. U to se selo, prije rata većinski srpsko, potkraj tjedna vratilo 18 srpskih obitelji i uselio u kuće koje su u ratu zaposjeli mudžahidi.

Sedam srpskih kuća mudžahidi su kupili od prijašnjih vlasnika i trenutačno u njima živi čak 20 muslimanskih obitelji s još neutvrđenim brojem članova. Oni su od maglajske općine nedavno tražili da im dopusti gradnju džamije, ali su odbijeni. Zbog mogućih sukoba povratnika i mudžahida, policijske ophodnje i SFOR stalno obilaze selo. (jv)