Slobodna Dalmacija: 12. 03. 2001.

MIROSLAV COPIČ IZ WASHINGTONA: BIJELA KUĆA UPUTILA PUNE TRI STRANICE ZAHTJEVA BEOGRADSKIM VLASTIMA

MILOŠEVIĆ U ZATVORU DO KRAJA MJESECA, A SRBIJI STIŽE STOTINU MILIJUNA DOLARA!

Popis dugačak tri stranice, koji je William Montgomery, američki veleposlanik u Beogradu, ovoga tjedna proslijedio svim relevantnim jugoslavenskim figurama vlasti, pak, nešto je duži od samog zahtjeva za uhićenjem Miloševića, te zadire i u vrlo osjetljive veze između bosanskih Srba i beogradske "matice"

WASHINGTON — Sudeći prema razvoju događaja za posljednjih nekoliko dana, Beogradu polako iz Washingtona dolaze računi na naplatu. Ako ništa drugo, vlada jugoslavenskih novoreformista morat će do 31. ožujka Slobodana Miloševića staviti iza rešetaka ili će američka pomoć od 100 milijuna dolara biti obustavljena, a Bijela kuća će se (ponovno) potruditi da se pod kotačima beogradskog ekonomskog oporavka, i priključenja normalnom (su)životu s međunarodnom zajednicom, nađu propisno veliki čavli.

Popis dugačak tri stranice, koji je William Montgomery, američki veleposlanik u Beogradu, ovoga tjedna proslijedio svim relevantnim jugoslavenskim figurama vlasti, pak, nešto je duži od samog zahtjeva za uhićenjem Miloševića te zadire i u vrlo osjetljive veze između bosanskih Srba i beogradske "matice". Među ostalim, od Terazija se traži da bilo kakva vojna suradnja s bosanskim Srbima "postane transparentna", da se svi bosanski Srbi protjeraju s teritorija Jugoslavije te da se građani Jugoslavije "educiraju o zločinima protiv čovječanstva, počinjenima od Miloševića i ostalih". Beograd, također, mora izglasati zakon kojim bi legalizirao transfer osumnjičenih osoba u Haag, bez potrebe on odlučuje o njihovoj nevinosti, odnosno krivnji, te bi napokon trebao osloboditi svoje građane albanske nacionalnosti iz zatvora...

Američki predsjednik George W. Bush, dakle, do kraja ovoga mjeseca ima vremena "verificirati" dobro ili loše ponašanje Beograda. Izvori iz State Departmenta navode kako "nije obvezno" da jugoslavenska strana rezultatima odgovori svim stavkama s popisa, sam ton kojim je napisan dokument — kažu — "više odgovara napomenama nego diktatu".

No, Miloševićevo procesuiranje kroz ruke i forume pravno-kaznenog sustava Srbije definitivno je nesporni zahtjev. Predsjednik Bush, pored svog interesa u "prosuđivanju o razlozima za pomoć" liderima u Beogradu u post-Miloševićevoj eri, morat će jako dobro paziti i na raspoloženje Capitol Hilla. Nekoliko je senatora, i s republikanske i s demokratske strane, već napisalo pismo državnom tajniku Colinu Powellu sa zahtjevom da se Jugoslaviji ukine bilo kakva pomoć.

Washingtonski analitičari se uglavnom slažu da je otvaranje i provođenje postupka nad Miloševićem najvažnija karta u igri. U američkim se krugovima pritom pozdravlja manevar kojim će se bivšem šefu srbijanske i jugoslavenske države proširiti optužnica za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Ovdje se, u isto vrijeme, s razumijevanjem komentira želja Beograda da sudi svome dojučerašnjem gazdi, no uz veliki se uskličnik napominje kako "taj dio suđenja može pokriti samo nedjela za koja ga terete srbijanske vlasti". Poput krivičnih djela manipuliranja novcem, naručenih ubojstava, sprege s mafijom, udjela u trgovini drogom i slično. Miloševićevi ratni zločini, pak, počinjeni na teritoriju gotovo cijele bivše Jugoslavije, moći će, i morat će, biti procesuriani isključivo u Haagu. Što se Washingtona tiče, oko te činjenice jednostavno ne može biti pogađanja.