Jutarnji list: 12. 03. 2001.

Račan, Budiša i Picula tajno se sastali s čelnicima BiH

ZAGREB - Premijer Ivica Račan, njegov koalicijski partner Dražen Budiša i ministar Tonino Picula sastali su se u subotu u Slavonskom Brodu s Božidarom Matićem, predsjednikom Vijeća ministara, Zlatkom Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova BiH, i Karlom Filipovićem, predsjednikom Federacije BiH, potvrdili su nam izvori bliski Vladi.

Višesatni sastanak koji nije bio najavljen medijima dio je šire inicijative hrvatske vlade za rješavanje krize u BiH u sklopu koje su se Račan i Picula prošli petak sastali s veleposlanicima, a o rezultatima će vjerojatino biti riječi na sastanku ministra Picule s Javierom Solanom, 15. ožujka u Bruxellesu. Isti dan Lagumdžija odlazi u Švedsku, predsjedateljicu EU.

- Nije dovoljno samo osuditi ekstremizam, nego se mora otići korak dalje jer je ovako neujednačeno podijeljena BiH stalni izvor krize, - rekao je jučer premijer Račan na HTV-u, pojasnivši kako nije riječ o reviziji već o dogradnji Daytona. - Polazeći od duha Daytona, moramo osigurati adekvatno rješenje na tragu odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti svih triju naroda na cijelom području BiH. Jedan od prihvatljivih načina je kantonizacija, ali mi smo otvoreni i za druge solucije - rekao je Račan.

S. Daspot