Slobodna Dalmacija: 13. 03. 2001.

RAČANOVA TAJNA DIPLOMACIJA: MARATONSKI SASTANAK HRVATSKIH DUŽNOSNIKA S VODSTVOM SDP-a SUSJEDNE DRŽAVE :

Budišini kantoni u BiH - uranili

Nije bilo riječi o zauzimanju zajedničkih stajališta, iako je navodno jedan od dužnosnika s bosanske strane rekao Draženu Budiši da je kantonizacija dobra, ali preuranjena ideja - Tko će danas u Zagrebu primiti Antu Jelavića? - Kao kandidati za ispražnjeno mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Jozo Križanović (SDP) i Ivo Lozančić (NHI)

Piše: Bisera LUŠIĆ

U najvećoj je tajnosti protekloga vikenda u jednom restoranu pored Slavonskoga Broda održan šestosatni sastanak vodećih političkih dužnosnika Hrvatske i BiH.

Na "konspirativnom sastanku" sudjelovali su s hrvatske strane premijer Ivica Račan, ministar vanjskih poslova Tonino Picula te predsjednik HSLS-a i nedavni pokretač inicijative o kantonizaciji BiH Dražen Budiša, koji je zbog drugih obveza prvi napustio ovaj maratonski sastanak. Bosnu i Hercegovinu predstavljali su pak, predsjedatelj Vijeća ministara Božidar Matić, predsjednik Federacije BiH Karlo Filipović te šef bosanske diplomacije Zlatko Lagumdžija, ujedno i lider SDP-a BiH.

Hrvatska strana je, saznajemo, istaknula kako je podrška Zagreba legalnim institucijama u BiH neupitna, uz naglasak kako je stabilna i demokratska BiH nacionalni hrvatski interes. Zbog toga su sugovornici skupa koji je protekao u neformalnoj i prijateljskoj atmosferi pretresli prošlotjedne događaje u BiH, smjenu čelnika HDZ-a u susjednoj državi te se bavili scenarijima o mogućim posljedicama takve akcije visokog predstavnika.

Nije bilo riječi o zauzimanju zajedničkih stajališta, niti su sugovornici posebno razgovarali o Budišinu prijedlogu kantonizacije susjedne države, iako je navodno jedan od dužnosnika s bosanske strane rekao lideru HSLS-a da je to dobra, ali preuranjena ideja. Načelno je pak dogovoreno da će naša zemlja nastaviti s intenziviranjem svojih diplomatskih kontakata i lobiranja za održavanje konferencije o BiH.

O tome će biti riječi i na ovotjednom razgovoru ministra vanjskih poslova Tonina Picule s povjerenikom Europske komisije za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom. U Švedsku, trenutačnu predsjedateljicu Europskom unijom, krajem tjedna odlazi, pak, Zlatko Lagumdžija, a hrvatski i bosanski ministar u razgovoru sa svojim sugovornicima neće se zadržati samo na bilateralnim odnosima, već će govoriti o stanju u regiji.

U utorak će, pak, u Zagreb stići smijenjeni član Predsjedništva BiH i HDZ-a BiH Ante Jelavić, no za sada se ne zna hoće li se i s kim od vladajućih dužnosnika susresti. Predsjednik Stjepan Mesić već je ranije najavio da nema više namjeru s njim razgovarati, a potvrda sastanka još nije stigla ni iz Vlade.

Smijenjeni čelnik HDZ-a BiH, čiji se sastanak Središnjeg odbora održava u četvrtak u Jajcu, u Zagrebu će doduše posredno imati priliku razgovarati s visokim predstavnikom u BiH Wolfgangom Petritschem. Naime, Jelavić, ministar Picula i visoki predstavnik putem izravne veze iz Sarajeva gosti su HTV-ove emisije Forum u utorak navečer u kojoj će se raspravljati o problemima u susjednoj državi.

U međuvremenu u Sarajevu se i dalje nagađa tko bi mogao naslijediti Antu Jelavića na mjestu predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH. Osim već ranije spominjanog Mariofila Ljubića, koji je aktualni dopredsjednik Doma naroda, kao potencijalni kandidati sve glasnije se spominju Jozo Križanović iz SDP-a te Ivo Lozančić iz NHI-ja.

Tomčić je imao druge obveze

Premijer Račan potvrdio je i službeno da su se u subotu on, predsjednik HSLS—a Dražen Budiša i šef diplomacije Tonino Picula sastali u Slavonskome Brodu na inicijativu hrvatske strane s čelnicima vlasti BiH delegiranih iz hrvatskog naroda, predvođenih Lagumdžijom i Matićem. Pojasnio je da su razmijenjena mišljenja o složenosti problema u Bosni i Hercegovini te o tome kako ih razriješiti. Osobno sam zadovoljan razgovorima, nastavio je premijer te dodao kako je važno da dvije susjedne zemlje pokažu da razumiju probleme te da ne čekaju inicijativu međunarodne zajednice. Na pitanje zašto je na razgovorima u Slavonskome Brodu sudjelovao Dražen Budiša, a nije, primjerice, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, Račan je nervozno odvratio da su razlog tomu unaprijed dogovorene Tomčićeve obveze. Premijer je na kraju naglasio kako na sastanku šestorice u ponedjeljak nije bilo riječi o stanju u susjednoj Bosni i Hercegovini.