Večernji list: 13. 03. 2001.

ZASTUPNIČKI DOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE IMENOVAO VLADU

Nova vlada bez nacionalnih stranaka

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamenta FBiH razmatrao je jučer novi sastav federalne vlade. Premijer Alija Behmen sastavio je vladu u kojoj dominiraju članovi SDP-a, Stranke za BiH i NHI-ja. Prvi put od potpisivanja Washingtonskog sporazuma, u Vladi FBiH neće biti predstavnika nacionalnih stranaka, odnosno SDA i HDZ.

Zubakov NHI ima razloga za zadovoljstvo jer je uz mjesto dopremijera dobio vrlo bitne resore u federalnoj vladi. Za dopremijera i ministra financija imenovan je Nikola Grabovac, a ministarstvo obrane vodit će Mijo Anić. Muhamed Bešić iz Stranke za BiH vodit će ministarstvo unutarnjih poslova, a kontroverzni ratni zapovjednik Armije BiH, Sefer Halilović, imenovan je za ministra socijalne skrbi i raseljenih osoba. Halilović nije najsretniji ovakvim rješenjem, jer je zahtijevao da mu se povjeri vođenje ministarstva unutarnjih poslova. Svoje mjesto u federalnoj vladi naći će i suvlasnik tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega Mladen Ivanković.

HDZ, HSP i HKDU već izjvesno vrijeme bojkotiraju rad Zastupničkog doma, pa njihovi zastupnici nisu sudjelovali ni u raspravi o novoj federalnoj vladi. Izbor nove vlade, pod vodstvom Alije Behmena, već su pozdravili Misija OESS-a i Ured visokog predstavnika (OHR).

D. Jazvić