Slobodna Dalmacija: 13. 03. 2001.

DOPREDSJEDNICA HELSINŠKOG ODBORA SENKA NOŽICA GOVORILA O LJUDSKIM PRAVIMA NA TRIBINI U MOSTARU

OKO 60 POSTO MLADIH ŽELI TRAJNO NAPUSTITI BiH

Senka Nožica, koja je i aktivistica u nevladinu sektoru BiH, kazala je na tribini da su ljudska prava ugrožena kod svih kategorija pučanstva kako u društvu uopće, tako i u mnogim obiteljima

MOSTAR (Habena) — Dopredsjednica Helsinškoga odbora BiH i aktivistica u nevladinu sektoru BiH, odvjetnica Senka Nožica govorila je na tribini u mostarskom hotelu Ero o ljudskim pravima u BiH s posebnim osvrtom na položaj mladih.

Prema njezinim riječima, ljudska prava su ugrožena kod svih kategorija pučanstva kako u društvu uopće, tako i u mnogim obiteljima. Probleme takva stanja Nožica vidi u neizgrađenosti institucija sustava, velikom broju raseljenih i izbjeglih osoba kojima mjerodavni na perfidan načina onemogućavaju povratak te u neriješenom egzistencijalnom pitanju, posebice mlade i sredovječne generacije.

Velikim uzročnikom socijalnih razlika u društvu Nožica smatra i bespravno bogaćenje, mito, korupciju i druge devijantne pojave.

Kao poseban problem vidi neangažiranost i neorganiziranost mladih ljudi, njihovu apatiju i pesimizam što ih, po njezinoj ocjeni, odvodi u besperspektivnost i posezanje za odlazak u prekooceanske zemlje.

Prema podacima kojima raspolaže Helsinški odbor, oko 62 posto mladih želi trajno napustiti ovu zemlju.

Nožica smatra da bi, ako se ekonomsko stanje ne popravi, uskoro u BiH mogli ostati samo stari i iznemogli.

Rješenje vidi u izgradnji pravne države i institucija sustava, te nadilažnju mržnje za koju je kazala da je bila glavno sredstvo u ostvarivanje cilja mnogih u ratnom i poratnom razdoblju.