Republika: 13. 03. 2001.

Šeks: Paraga sa svojim pretjerivanjima ima poremećaj psihičke strukture

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861., traži od "Slobodne Dalmacije" 100.000 kuna odštete zbog navodnih uvreda u autoriziranom intervjuu Vladimira Šeksa

Piše: Hajdi Karakaš Jakubin

Pred zagrebačkim općinskim sucem Mladenom Žajom održana je glavna rasprava u povodu privatne tužbe Dobroslava Parage protiv "Slobodne Dalmacije" i predsjednika kluba zastupnika HDZ-a Vladimira Šeksa.

Paraga traži 100.000

Za naknadu štete Paraga potražuje 100.000 kuna, a povod tužbi je autorizirani Šeksov intervju objavljen 9. rujna prošle godine u "Slobodnoj Dalmaciji" pod naslovom "Upozoravam: prijeti nam val političkog nasilja i ubojstava".

Sporni navod u članku, na osnovu kojeg je Paraga podigao tužbu, je Šeksova izjava prema kojoj "nitko osim psihičkog bolesnika Dobroslava Parage nije kazao da je HDZ u cjelini zločinačka organizacija očitovanju na tužbu, zastupnica "Slobodne Dalmacije" Darka Žaja navodi da se protivi tužbi s obzirom na činjenicu da je sporni intervju autoriziran, te je predložila saslušanje novinarke Anite Malenice.

"Nesporno je da sam ja zaista izrekao te tvrdnje o Paragi kao i da sam autorizirao intervju, ali na to su me ponukale radnje tužitelja jer on niz godina, od 1991. godine, brojnim izjavama pokazuje prema meni i stranci iracionainu mržnju koja se vrlo često egzibicionistički odražava paranoidnom opsjednutošću sa mnom i mojom strankom", odgovorio je Šeks na navode tužbe, predlažući da se napravi uvid u brojne izjave. Dodao je da tužitelj sa svojim pretjerivanjima ima poremećaj psihičke strukture.

Na tu izjavu Paraga je poskočio; kazavši: "Ne dopuštam da me se ovdje vrijeđa, to je novo kazneno djelo!" Zatim je Šeks kazao da nije imao namjeru nikoga vrijeđati, no sudac, kako bi smirio uzavrelu situaciju, umiješao se riječima: "No, vi vrijeđate! Ni ja se ne bih ugodno osjećao da mene netko naziva psihičkim bolesnikom".

Kao primjer klevete, Šeks je naveo Paragin zahtjev podnesen državnom odvjetništvu, Predsjedniku RH i ministru pravosuđa za pokretanjem kaznenog postupka radi ispitivanja je li HDZ zločinačka organizacija.

Paraga tvrdio

"Paraga je u siječnju, i u "Jutarnjem listu" tvrdio da ja spadam u zapovjedni lanac zločina koji je išao preko Tuđmana i Šuška do Sokola kao i to da sam ja, preko Šuška i SIS-a, utjecao na izjave svjedoka i mijenjao iskaze pojedinaca", završio je Šeks.

Odvjetnik odgovara

"Tijekom odgovora na tužbu, tuženik je opetovano iznio sud o tužitelju da je paranoidan i psihički bolesnik", prokomentirao je Paragin odvjetnik Branko Šerić, dodavši da s obzirom na količinu Šeksovih riječi, postoji sumnja da se možda radi o obrnutoj situaciji.

PARAGA: HDZ JE ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Ispred Palače pravde Paraga se obratio novinarima, izjavivši da ako je on duševni bolesnik, onda je duševno bolesna i cijela demokratska javnost, djelatnici haaškog suda i demokratske snage u Bosni i Hercegovini koje misle poput njega. Paraga je ponovio i da je HDZ zločinačka organizacija, ustvrdivši kako bi i Tuđman, da je živ, završio na optuženičkoj klupi u Haagu zajedno s Miloševićem. Naveo je i da je “Slobodna Dalmacija” u zadnje vrijeme glasilo HDZ-a te navodi, da ga ne bi čudilo, bez obzira na Šeksovu izjavu o autoriziranom intervju, da su “Slobodna Dalmacija” i Šeks solidarno napisali takav tekst. Prokomentirao je i činjenicu da je sljedeća rasprava zakazana za rujan, istaknuvši da kad je u pitanju obitelj Tuđman, onda svi reagiraju vrlo brzo.