Jutarnji list: 13. 03. 2001.

Pouzdani izvori tvrde kako se u BiH okupljaju visoki časnici HVO-a radi izdvajanja iz Vojske Federacije

General Stanko Sopta želi osnovati vojsku Hrvatske samouprave

ZAGREB - General Stanko Sopta Baja okuplja visoke časnike HVO-a radi dogovora o izdvajanju iz zajedničke Vojske Federacije BiH i formiranja posebne vojske Hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini, tvrde upućeni izvori Jutarnjeg lista.

General Sopta formalno je bio savjetnik Ante Jelavića za nacionalnu sigurnost do Jelavićeve smjene iz Predsjedništva BiH, ali vjeruje se da je najutjecajniji vođa tvrdolinijaša koji po svaku cijenu žele obnoviti nekadašnju Herceg Bosnu. Sopta je i glavni igrač Ivića Pašalića u susjednoj državi i, kako se tvrdi, upravo preko Sopte Pašalić pokušava povratiti nekadašnji utjecaj u Hercegovini. Mladi general bivši je pripadnik Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute i diplomant Ratne škole u Zagrebu.

Jelavićev savjetnik postao je nakon što mu je SFOR zabranio vojnu djelatnost. Hrvatski narodni sabor prije tjedan dana u Mostaru je odlučio osnovati samoupravu na većinskim hrvatskim područjima u Bosni i Hercegovini, no još nije jasno koliko daleko HDZ misli ići i hoće li doista osnovati posebnu, hrvatsku vojsku i policiju. Nema sumnje da bi to bio otvoreni poziv u novi rat, što se ne može protumačiti drukčije nego kao samoubilački potez u trenutku kad u Bosni i Hercegovini svu moć u rukama imaju predstavnici međunarodne zajednice potpomognuti savezničkim snagama SFOR-a. Izvori Jutarnjeg lista tvrde da takve inicijative nemaju nikakvu budućnost, posebno stoga što je, kako tvrde, već sada izvjesno da neće naići na dobar odjek izvan Hercegovine, jer su časnici u Posavini i srednjoj Bosni neskloni takvim radikalnim rješenjima.

Ako samo dio HVO-a prihvati poziv generala Sopte, bit će bjelodano da Hrvatska samouprava nije proglašena radi zaštite interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini, kako tvrdi Jelavić, nego radi zaštite privilegija vrhuške u Hercegovini, kako tvrde međunarodni predstavnici.

Sanja Modrić