Jutarnji list: 13. 03. 2001.

UVREDA Šeks u intervjuu Slobodnoj nazvao Paragu psihičkim bolesnikom

Paraga traži odštetu od Slobodne i Šeksa

Ako sam ja duševni bolesnik, onda je to i demokratska međunarodna zajednica, Haaški sud i demokratske snage u BiH, jer i oni misle isto kao ja, izjavio je Paraga nakon ročišta

ZAGREB - Na prvo ročište na Općinskom sudu u povodu tužbe Dobroslava Parage, predsjednika stranke HSP 1861., jučer je došao tužitelj sa svojim odvjetnikom, a nasuprot njima zastupnik za tuženu Slobodnu Dalmaciju i drugotuženi Vladimir Šeks, koji je na raspravu došao bez odvjetnika i sam potvrdio i objasnio zašto je u Slobodnoj dao spornu izsjavu: "osim psihičkog bolesnika Parage nitko nije kazao da je HDZ u cjelini zločinačka organizacija".

Zbog Šeksove izjave, koja mu je narušila dostojanstvo, ugled i čast, Paraga traži da mu Šeks i Slobodna Dabnacija solidarno plate 100.000 kuna odštete.

Šeks je pred sucem Mladenom Ježekom potvrdio da je spornu izjavu o tužitelju dao Slobodnoj u rujnu prošle godine i objasnio da su ga na to ponukali potezi Dobroslava Parage koji godinama kleveće i iznosi objede o njemu i njegovoj stranci.

- Iznijet ću dva primjera koji to potkrepljuju. U proljeće prošle godine Paraga je podnio kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, ističući u njoj da je HDZ zločinačka organizacija. U Jutarnjem listu je rekao da sam ja osobno pripadao zapovjednom lancu koji je organizirao i potpisao ratni zločin. Predlažem da se izvrši uvid u te tekstove i dokumente u kojima Paraga iznosi neistine i insinuacije u odnosu na mene – izjavio je Šeks.

Zastupnik Slobodne Dalmacije istaknuo je kako je intervju sa Šeksom autoriziran te je predložio da se kao svjedok sasluša autorica novinarka Anita Malenica.

Tužiteljev odvjetnik Branko Šerić tražio je da se u zapisnik unese da je Šeks opet u sudnici rekao kako je Paraga paranoidan i psihički bolesnik.

Tužitelj Paraga na raspravi nije imao prilike odgovoriti Šeksu pa je to učinio ispred Palače pravde.

- Ako sam ja duševni bolesnik, onda je to i demokratska međunarodna zajednica, Haaški sud i demokratske snage u BiH, jer i oni misle isto kao ja - izjavio je Paraga, dodavši da je za njega HDZ zločinačka organizacija te da bi se predsjednik Franjo Tuđman, da je živ, našao na optuženičkoj klupi zajedno sa Slobodanom Miloševićem. Paraga je nekoliko riječi uputio i Slobodnoj Dalmaciji, koju smatra glasilon HDZ-a, pa ga ne čudi što je takav tekst u tom dnevniku objavljen.

Sljedeća rasprava zakazana je za rujan, a do tada će tuženi Vladimir Šeks dostaviti preslike intervjua i dokumenata na koje se pozvao.

S. Mikolčević