Jutarnji list: 13. 03. 2001.

PROMJENE U VLADI Potpredsjednik Vlade Slavko Linić najavio povratak u Rijeku

Linić izlazi iz Vlade i kandidira se za gradonačelnika Rijeke

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić poziva se na prošlogodišnji dogovor s premijerom Ivicom Račanom da će u Vladi provesti samo godinu dana, a nakon toga se ponovno vratiti u Rijeku

Piše: Tanja Čorak

RIJEKA - Sadašnji potpredsjednik Vlade, Slavko Linić, najavio je jučer da se uskoro vraća u Rijeku, odnosno da će se naći na listi kandidata za gradonačelnika Rijeke koji će se, ako Sabor potvrdi prijedlog Vlade o terminu održavanja izbora 20. svibnja, birati na izborima u svibnju, i samim time napustiti mjesto u Vladi RH.

Linić se pritom poziva na dogovor s premijerom Račanom da će u Vladi provesti samo godinu dana, a nakon toga se ponovno kandidirati za riječkoga gradonačelnika.

Nije htio u Zagreb

- Naravno da se vraćam u Rijeku, pa nisam to nikada niti tajio i uvijek sam govorio da se meni ne obavlja funkcija na razini države. Ne znam samo zašto je ljudima toliko neshvatljivo da se nekome može ne sviđati obavljanje državnih funkcija izjavio je jučer za Jutarnji list Slavko Linić, koji je prije no što je preuzeo dužnost potpredsjednika u Račanovoj vladi tri godine bio predsjednik Izvršnog vijeća Grada Rijeke i poslije sedam godina gradonačelnik Rijeke. Istina je da se Linić odupirao odlasku u Zagreb nakon što je bilo jasno da stranke Koalicije preuzimaju vodstvo zemlje. Samo nekoliko minuta nakon ponoći 4. siječnja, kada su bili poznati prvi neslužbeni rezultati izbora za parlament, upitan tko će ga naslijediti u fotelji gradonačelnika Rijeke, Linić je vrlo sigurno odgovorio da ne odlazi u Zagreb nego da želi ostati gradonačelnikom Rijeke.

No, već se davno prije toga u javnosti spekulirao da Linića čeka mjesto u Vladi, a često se spominjalo da bi mogao postati i premijer.

Račanova riječ

Linić je, iako nevoljko, ipak prihvatio poziciju potpredsjednika za gospodarstvo u Račanovoj vladi, no i tada je isticao da se vraća u Rijeku za godinu dana, opet kao gradonačelnik. No, s obzirom na situaciju u resoru koji vodi, goleme obveze i "iskopane sjekire" sa stečajnim poduzećima, javnost, je postajala sve skeptičnija kada bi se poteglo pitanje Linićeva povratka na gradonačelničku funkciju, a aspiracije za mjesto prvog čovjeka Rijeke u međuvremenu je pokazalo desetak kandidata, među kojima spomenimo bivšega ministra prometa, pomorstva i veza Željka Lužavca, te Franju Butorca, inače nekad desne Linićeve ruke i osobe za koju kažu da je zaslužna za kreiranje Linićeva imidža, u javnosti.

Upitan hoće li premijer Račan biti suglasan s njegovom odlukom da sada napusti mjesto potpredsjednika u Vladi, Linić nam je jučer odgovorio:

- Pa, dogovor je dogovor. Ako smo se nešto dogovorili i ako se pridržavamo toga dogovora, onda ne vidim problem. Kažem, ja nisam ni želio u prvom redu funkciju u Vladi. Dogovor je bio da na mjestu potpredsjednika ostanem godinu dana, i evo, ako izbori budu u svibnju, to je gotovo godina i pol - rekao je Linić.