Republika: 13. 03. 2001.

Mesićev savjetnik Zdunić optužio Račanovu Vladu da nastavlja ekonomsku politiku HDZ-a

Riječ je o neoliberalnoj politici koja ne potiče zapošljavanje, zaključio je Zdunić na tribini Udruge nezaposlenih

Piše: Vedran Marjanović

Vlada je nastavila ekonomsku politiku HDZ-a i zato nema izlaska iz krize, kazao je u ponedjeljak članovima Udruge nezaposlenih, na njihovom okruglom stolu o zapošljavanju, savjetnik predsjednika Republike Stjepan Zdunić. On je politiku Vlade - koju je na skupu unatoč pozivu samom premijeru i mnogim ministrima zastupao tek zamjenik ministra rada Božo Žaja - opisao kao neoliberalnu i nesklonu poticanju zapošljavanja.

Stručnjaci u zapećku

I ekonomist Mate Babić iznio je na skupu Udruge nezaposlenih uvjerenje kako se nakon 3. siječnja nije ništa bitno promijenilo u pristupu osnovnim ekonomskim problemima i i metodama izlaska iz krize.

"Ni ova, kao ni bivša vlast ne sluša apele nas stručnjaka", ustvrdio je Babić. Napomenuo je kako se Hrvatska opasno bliži stopi nezaposlenosti od 24,5 posto koja je bila u vrijeme najveće ekonomske krize u SAD-u.

Branimir Lokin iz Hrvatske gospodarske komore iznio je uvjerenje kako Račanova Vlada, ako nije u stanju osigurati veću stopu rasta od četiri posto, mora odstupiti. Iznio je strah da bi, ako nastavi s dosadašnjom politikom, vlast koalicije mogla dramatično završiti. Složio se sa Zdunićem da u okviru postojeće ekonomske politike nema rješenja za nezaposlenost.

"Hrvatski građani ne mogu čekati kraj mandata ove Vlade, nego traže hitna rješenja", kazao je Lokin. Rješenje izlaska krize vidi u aktiviranju novca, odnosno štednje koja je u Hrvatskoj prošle i ove godine narasla kao malo gdje. "Banke koje u 80-postotnom vlasništvu drže stranci neće podržati ubrzani razvoj", smatra umirovljeni profesor Ekonomskog fakulteta Branko Horvat.

Zemlja slučaj

Zamjenik ministra rada i socijalne skrbi Božo Žaja najavio je da će se uskoro pred Vladom naći prijedlog strategije zapošljavanja i izmjene zakona o zapošljavanju. Pozivajući sve sudionike okruglog stola da pomognu donošenju najbolje strategije zapošljavanja, Vidovićev zamjenik ustvrdio je kako je "Hrvatska zemlja socijalni slučaj". "Dvije trećine građana, prema relevantnim istraživanjima, pripada strukturi socijalno ugroženih", kazao je Žaja. Saborski zastupnik IDS-a Dino Debeljuh izrazio je strah da Hrvatska, odnosom zaposlenih i umirovljenika, samoj sebe stavlja omču oko vrata. Podsjetio je da je prije 10 godina bilo blizu 500.000 umirovljenika, a danas ih je više od milijuna.

Ekonomski analitičar Dražen Kalođera založio se za očuvanje postojećih radnih mjesta, upozorivši na rezultate Vladine politike "stečajeva kroz preustroj" u prošloj godini. Kalođera je naveo da od 1422 stečaja otvorena u 2000. godini nijedan nije završio preustrojem.

"Nemojte zaboraviti da u stečaju bez posla ostaje starija populacija kojoj nakon otkaza gotovo da nema života", upozorio je.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak najvećim uzročnikom izostanka jačeg zapošljavanja smatra poslodavce koje "nijedna mjera ekonomske politike ne može prisiliti na otvaranje radnih mjesta".