Vjesnik: 14. 03. 2001.

Ribić opovrgava Račanovu izjavu da se plaće neće snižavati

ZAGREB, 13. ožujka - Predsjednik Glavnog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić opovrgnuo je u utorak izjavu premijera Ivice Račana da nakon usvajanja Zakona o plaćama u javnim službama pojedinačne plaće javnih službenika neće padati.

Prema simulacijama sindikata, plaće javnih službenika past će deset do 30 posto, ustvrdio je Ribić u priopćenju. Uostalom, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Stjepan Ivanišević prošlog je tjedna sindikatima tumačio kako je nemoguće napraviti novi sustav plaća, a da nekima plaće ne padnu, ističe Ribić.

Netočna je i Račanova izjava da se novim zakonom ukidaju neopravdani dodaci, osim ako se redovite plaće svih radnika sa srednjom stručnom spremom u javnim službama ne smatraju neopravdanim dodacima, kaže Ribić. Zakon o plaćama u javnim službama pun je proturječja i nedosljednosti, tako da je izvan svakog razuma usvajati takav zakon, ocjenjuje se u priopćenju.

Zabrinutost i kritiku sindikalaca u vezi s tim zakonom premijer Račan tumači kao protivljenje sporazumu s MMF-om. Ribić stoga ističe da sindikati nisu protivnici aranžmana s MMF-om. Hrvatskoj je potreban taj aranžman, ali i sporazum o trogodišnjoj politici plaća, štoviše i socijalni mir za neko razdoblje, naglašava Ribić.

Sindikat znanosti kritizirao je sindikate iz državnih poduzeća, jer odbijaju potpisati sporazum o politici plaća, samo zato što se od njih traže neka odricanja, podsjeća Ribić. (Hina)