Večernji list: 14. 03. 2001.

Ljerka Ercegović sinoć izručena Hrvatskoj

ZAGREB - Ljerka Ercegović, bivša direktorica Uprave Hrvatske poštanske banke, koja je početkom siječnja uhićena u Italiji i od tada se nalazila u pritvoru zatvora u Udinama, sinoć oko 21.30 sati izručena je Hrvatskoj. Bivša direktorica uprave, osumnjičena da je zlouporabama u gospodarskom poslovanju oštetila HPB za 34 milijuna kuna, u Hrvatsku je stigla avionom Croatia Airlinesa iz Rima u pratnji agenata Interpola.

Na zagrebačkom aerodromu Pleso dočekali su je njezin sin i odvjetnik Ivan Kern. Od agenata Interpola preuzela ju je policija i odvela u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu.

- Ovo je u stvari bio postupak ekstradicije. Što se tiče daljnjeg postupka, ona je u istrazi i proširenju istrage iznjela svoju obranu i sada čekamo odluku o podizanju optužnice. Još se trebaju ispitati dva svjedoka te slijedi financijsko - knjigovodstevno vještaćenje. Što se tiče njezinog uhićenja u Italiji, ona je uhićena nakon što smo mi talijanskoj policiji rekli gdje se nalazi. U suprotnom je ne bi našli - rekao je sinoć Ivan Kern.

Prošlog ljeta, protiv Ljerke Ercegović i još devet osoba podnesena je kaznena prijava zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Nju se, kao bivšu predsjednicu Uprave sumnjičilo da je na poticaj Miroslava Kutle počinila pet kaznenih dijela, kojima je HPB oštetila za 34 milijuna kuna.

Početkom prosinca prošle godine nad njom i Miroslavom Kutlom proširena je istraga, zbog sumnje da su počinili još jedno dijelo zlouporabe ovlasti i položaja, kojim su HPB, oštetili za dodatnih 20 milijuna kuna. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda tada joj je odredilo jednomjesečni pritvor, no ona se u to vrijeme nalazila na liječenju u Sloveniji. Za njom je izdana međunarodna tjeralica, a ona je 11. siječnja uhićena u Mestrama kraj Venecije, gdje se također nalazila na liječenju. Od tada je bila u pritvoru zatvora u Udinama.

I. Jakelić