Jutarnji list: 14. 03. 2001.

Uhićen Ante Pocrnja, direktor Prve obrtničke štedionice

U Istražni odjel Županijskog suda u Zagrebu policija je u utorak navečer privela direktora Prve obrtničke štedionice Antu Pocrnju zbog osnovane sumnje da je počinio više kažnjivih djela u gospodarskom poslovanju. Prema izjavi njegovog odvjetnika Mirka Batarela objavljeni članci u Republici o Pocrnjinim malverzacijama vjerojatno su inicirali pokretanje kaznenog postupka u slučaju Prve obrtničke štedionice. Na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva pokrenuta je kriminalistička obrada kojom se utvrdilo da postoji opravdana sumnja da je Ante Pocrnić zlouporabio ovlasti i svoj položaj u gospodarskom poslovanju. Počinjenim kažnjivim djelima osumnjičeni Pocrnja tereti se da je oštetio Prvu obrtničku štedionicu za 14,087.000 milijuna kuna.

Priveden je oko 19.30 sati dežurnom istražnom sucu Županijskog suda Borisu Ivančiću koji je izjavio da će u srijedu ujutro biti ispitan osumnjičeni Pocrnja. "Odvjetnik Mirko Batarelo je obaviješten i biti će prisutan na ispitivanju, a privedeni Ante Pocrnja nije iznio svoju obranu, izjavio je istražni sudac Ivančić".

Ime suca koji će saslušati osumnjičenog Pocrnju bit će isto tako poznato u srijedu.

Kontaktirali smo i odvjetnika Mirka Batarela koji je izjavio: "Ne mogu vam reći sve detalje, bili smo u policiji, pročitana nam, je kaznena prijava u kojoj se Pocrnja tereti, između ostalog navedenog, i za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju".

Republika je 2. veljače objavila u svom članku dokumentaciju o potpisanim ugovorima s direktorima tabloida ST ekskluziv i Imperijal iz kojih je vidljivo da je plaćenim oglasnim prostorom tabloida kupljena zaštita od mogućih medijskih prozivanja i progona. U to doba ta su dva tjednika bila poznata po raspisivanju medijskih tjeralica za poznatim ličnostima iz javnog života, a često su i podmetane podvale o ljudima koji nisu željeli sudjelovati u njihovim prljavim poslovima.

Tako su se na udaru pravih vlasnika Imperijala, tajnih ortaka Grupo-a - Ivića Pašalića, Ninoslava Pavića, Miroslava Kutle i Vinka Grubišića našao Ante Pocrnja, zahvalna meta ucjenjivanja zbog svog kriminalnog i nemoralnog poslovanja, te svoje pripadnosti homoseksualnom miljeu.

Ante Pocrnja je 11. studenoga 1995. potpisao ugovor s Arminom Poharom, direktorom AP Nakladnika koji je tada bio izdavač ST ekskluziva, pod nazivom Kodeks ponašanja u kojem se AP Nakladnik obvezuje da neće "u listu ST ekskluziv objavljivati tekstove koji bi svojim sadržajem mogli nanijeti materijalriu ili moralnu štetu, kako Štedionici i njenim društvima, tako ni Upravi štedionice i njenim suradnicima".

Tako je Pocrnja platio medijsku zaštitu za sebe i svoje suradnike više stotina tisuća kuna, no morao je sklopiti slične ugovore, dvije godine kasnije, i s direktorom Imperijala Velimirom Bujancom. Tako je Prva obrtnička štedionica morala platiti zaštitu Imperijala 320 tisuća kuna za godinu dana, s obvezom da prvih 60 posto iznosa, odnosno 192 tisuće kuna, plati odmah po potpisivanju ugovora, a ostatak u četiri obroka po 32 tisuće kuna. Da se zaštite od mogućeg razotkrivanja kriminalnog i nemoralnog poslovanja mnogi su poduzetnici, kao i Pocrnja, potplaćivali pojedince iz političkog, sudskog, policijskog i financijskog miljea.