Jutarnji list: 14. 03. 2001.

BOSNA I HERCEGOVINA Obustavljena obuka i pokreti jedinica Hrvatskog vijeća obrane, svi osim neophodnog osoblja na čekanju

Jelavić dva dana prije smjene raspustio HVO

Piše: Snježana Pavić

ZAGBEB - Zapovijed o raspuštanju HVO-a izdana je još u ponedjeljak 5. ožujka, dva dana nakon Hrvatskoga narodnog sabora u Mostaru, i to na nalog Ante Jelavića, koji je kao član Predsjedništva BiH bio civilni zapovjednik.

Novi hrvatski član Predsjedništva još nije izabran i tek trebamo ustanoviti koje su mogućnosti za povlačenje te odluke koja je izazvala konfuziju na terenu - rekao nam je jučer Mijo Anić, novoizabrani ministar obrane Federacije BiH. Anić je potpredsjednik Hove hrvatske inicijative, a za rata je vodio obranu kod Brčkoga. Prema njegovim informacijama, ta je zapovijed samo dijelom ispoštovana.

Dragan Čurčić, dozapovjednik Vojske Federacije BiH, izdao je zapovijed na temelju odluke bivšeg ministra obrane Miroslava Prce da se u cijelosti obustavi obuka i pokreti jedinica te da se svi osim osoba neophodnih za čuvanje objekata do daljnjega pošalju na čekanje. Pripadnicima hrvatske komponente zapovjeđeno je da s odora skinu znakovlje Federacije BiH i zamijene ga državnim te da s vojarni skinu federalne i istaknu zastave BiH.

- Prema mojim informacijama, zapovijed je samo dijelom ispoštovana. Naprimjer kad su zapovjednici otišli u Mostar na sastanak s generalom Stankom Soptom Bajom, neki od njih su na odori imali federalni grb, a neki ne - rekao je ministar Anić, ističući da je takva odluka, koju smatra potpuno nerazumnom, stvorila konfuziju na terenu. Primopredaja dužnosti najavljenaje za danas prijepodne.

- Ne očekujem probleme, posebno nakon razgovora što sam ga obavio s bivšim ministrom Prcom. On mi je pojasnio okolnosti, pa tako i to da je odluka o raspuštanju, na Jelavićev zahtjev, donesena zbog vrlo teškog financijskog stanja - rekao je Mijo Anić. Ministar Prce dosad nam je više puta demantirao da je izdana zapovijed o raspuštanju HVO-a, a izrijekom je demantirana i vijest da je general Sopta pozvao zapovjednike na konzultacije.

NHI je pozvao pripadnike HVO-a da ne prihvate odluku o raspuštanju i da "ne prihvaćaju pozive samoproglašenog civilnog zapovjednika Marka Tokića". Hrvatski narodni sabor donio je odluku po kojoj hrvatskoga člana Predsjedništva BiH u slučaju spriječenosti na mjestu civilnog zapovjednika mijenja predsjednik Hrvatske samouprave, za što je izabran Tokić. Do Tokića ni jučer nismo uspjeli doći. U HDZ-u BiH jedino nam je rečeno kako odluka o tome hoće li biti osnovana posebna vojska i policija hrvatske samouprave treba biti donesena do kraja tjedna.

Misija UN-a u BiH objavila je da još nemaju informacija da se dio policije izdvojio iz federalnih struktura. Tokić je nakon imenovanja nove vlade Federacije poručio Hrvatima u tijelima Federacije "da ne prihvate neustavnu i nametnutu vlast" te ih pozvao "na izravne upute hrvatskoga političkog vodstva” kako bi se u ponedjeljak aktivirale odluke o uspostavi hrvatske samouprave.

Jelavić: Nismo raspustili HVO

- HVO nismo raspustili. HVO je vojna sastavnica hrvatskog naroda u BiH, ali ona ne može doći u nadležnost alijanse koja je uspostavljena na nelegalan način i nema legitimitet hrvatskog naroda. Pobogu, gospodin Ivo Komšić bio je civilni zapovjednik Armije BiH, muslimanske vojske za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba. Povijest bi nas zapamtila da mi Ivi Komšiću i Brigiću, koji je bio načelnik političke uprave Armije BiH, damo HVO u nadležnot - izjavio je Ante Jelavić, predsjednik HDZ-a BiH, u sinoćnjoj emisiji Forum Hrvatske televizije. (P. G.)