Večernji list: 14. 03. 2001.

PRVI PRIGOVORI NA OPTUŽNICU U "SLUČAJU GOSPIĆ"

Čanić optužen da je likvidacije Srba poticao šutnjom i pasivnošću

RIJEKA - Ivica Rožić zvan Bijeli vuk, drugookrivljeni u "slučaju Gospić", i četvrtookrivljeni Milan Čanić Bićo, zvan Roka, jučer su preko svojih branitelja, Mirka Ružića i Velimira Došena, Izvanraspravnom vijeću Županijskoga suda u Rijeci uložili prigovore na optužnicu prema kojoj ih se tereti za kazneno djelo ratnog zločina.

Ivica Rožić optužen je da je, postupajući po zapovijedi Mirka Norca i Tihomira Oreškovića, zajedno s tri nepoznate osobe nasilno odveo trojicu civila iz njihovih domova u Karlobagu i usmrtio ih. U prigovoru Rožić ne opovrgava da je bio na zadatku u Karlobagu, no tvrdi da nije ušao ni u jednu od kuća iz kojih su civili odvedeni. Ne drži vjerodostojnim ni to da ga je jedna svjedokinja prepoznala te u prigovoru ponavlja da mu nije poznato gdje su civili odvezeni i gdje su usmrćeni jer u njihovoj likvidaciji nije sudjelovao. U prigovoru Milana Čanića Biće, kojega se tereti da je uz Norca i Oreškovića zapovjedio likvidaciju civila na Pazarištu, u kojoj je i sudjelovao, i na Lipovoj Glavici, navodi se da je on "zalutao u optužnicu". Kako objašnjava njegov branitelj, tužitelj je optužio Čanića da je zapovijedi za likvidacije ostvario svojom šutnjom i pasivnošću, a takvo odobravanje, pod pretpostavkom da je Čanić doista bio na sastancima nakon kojih su usmrćeni civili, nije dokaz inkriminacije, nego je tužiteljev zaključak.

Kako se doznaje, trećeokrivljeni Stjepan Grandić Štef danas će uložiti prigovor na optužnicu, a prvookrivljeni Tihomir Orešković i četvrtookrivljeni Mirko Norac učinit će to u četvrtak. (TOK)

IVAN KERN, BRANITELJ MIRKA NORCA:

Sustav zapovijedanja nije izveden dokraja

Odvjetnik Ivan Kern, branitelj Mirka Norca, poslao je u ponedjeljak navečer, dan prije zakonskog roka koji je istekao jučer, poštom prigovor na optužnicu koja njegova branjenika tereti za ratni zločin protiv civila, od kojih je utvrđen identitet za 24 osobe, od 14. do 25. listopada 1991. godine na području Gospića.

- Optužnica sadrži niz nedorečenosti. Sustav zapovijedanja u vrijeme događaja za koje se tereti Norac nije u istrazi izviđen dokraja. U to vrijeme miješaju se zapovjedne strukture kriznog štaba i vojske. Tuđman je tek 17. studenoga 1991. godine imenovao Norca zapovjednikom brigade, a odluku o tome on je dobio u siječnju "92. Zatim, iskazi svjedoka koje su dali u istrazi nisu provjeravani, vjerojatno zato što više nije bilo dovoljno vremena za to, jer bi Oreškovića i ostale nakon šest mjeseci već bili morali pustiti iz pritvora - kaže Kern, a na pitanje koliko svjedoka tereti Norca, odgovara kako je to teško točno reći, jer neki svjedoci govore o samom događaju, drugi pak terete Norca, no riječ je, kaže, o tri ili četiri svjedoka. (sp)