Slobodna Dalmacija: 15. 03. 2001.

BEOGRAD: IZJAVA BIVŠEG MINISTRA OBRANE JUGOSLAVIJE

Bolje u Haag kao "heroj nacije" nego u Beogradu biti "veleizdajnik"

BEOGRAD (Hina) - Bivši ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Vojske Jugoslavije (VJ) general Dragoljub Ojdanić kazao je u srijedu da mu je bolje otići u Haag "kao heroj nacije" nego da mu u Jugoslaviji sude za veleizdaju. Ojdanić je to kazao beogradskom listu "Blic" navodeći kako se ne plaši optužnice koju je protiv njega podigao Međunarodni kazneni sud (ICTY). General Ojdanić, koji je smijenjen 6. listopada prošle godine, kazao je da nije upoznat s optužnicom, ali "ipak priprema obranu, ako se jednoga dana nađe u nizozemskom zatvoru".

Ustvrdio je da o njegovoj predaji ili njegovu uhićenju "ni s kim nisu vođeni razgovori". On je dodao kako optužnicu protiv njega smatra "besmislenom" jer "nije prekršio običaje i zakone ratovanja".

Ojdanić je bio načelnik Glavnog stožera VJ u vrijeme akcija jugoslavenske vojske protiv kosovskih Albanaca 1998. i 1999. godine, a potom i ministar obrane SRJ. Uz njega, ICTY je optužio i druge najviše vojne i političke dužnosnike SRJ i Srbije za ratne zločine na Kosovu. Među njima su, osim Miloševića, i predsjednik Srbije Milan Milutinović i načelnik Glavnog stožera VJ general Nebojša Pavković koji su još uvijek na tim dužnostima.