Jutarnji list: 15. 03. 2001.

Predsjednikov gospodarski savjetnik i skupina stručnjaka sastavili interni memorandum

MESIĆ SE PROTIVI NOVOM ARANŽMANU S MMF-om

Novac koji će MMF staviti Hrvatskoj na raspolaganje kao ‘mrkvu' zbog koje će lakše podnijeti ‘stabilizacijsku batinu' Hrvatskoj uopće nije potreban, smatraju Mesićevi savjetnici

Pišu: Ratko Bošković i Orlanda Obad

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić protivi se potpisivanju novoga standby aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pod uvjetima o kojima se neslužbeno govorilo u javnosti i o tome je internim dokumentom obavijestio Vladu i Sabor

O postojanju tog dokumenta javnost je mogla saznati tek neizravno, iz odgovora premijera Račana na novinarsko pitanje u utorak, te iz intervjua s ekonomistom dr. Zvonimirom Baletićem što ga je također u utorak emitirao Radio slobodna Europa.

Mesićevo pismo Vladi i Saboru priredio je dr. Stjepan Zdunić, Predsjednikov savjetnik za ekonomsku politiku, a u tome su mu pomogle nekadašnje kolege i istomišljenici s Ekonomskog instituta u Zagrebu, dr. Zvonimir Baletić i još četvorica, od kojih su dvojica profesori na Ekonomskom fakultetu.

Na pitanje novinara kako komentira pismo koje mu je stiglo iz Ureda Predsjednika u jeku priprema za potpisivanje standby aranžmana s MMFom, premijer je rekao kako je "Zdunićevo kritičko mišljenje u odnosu na strategiju koju nosi Vlada već poznato". Istaknuo je da će se o tom dokumentu u Vladi omogućiti "stručna rasprava, ali i o nekim političkim aspektima koji su u njemu prisutni". Riječ je tu, dodao je, o konceptu gospodarstva i ulozi pojedinih čimbenika vlasti u gospodarskoj politici.

Precijenjeni tečaj kune

Nije međutim nikakvo "Zdunićevo pismo" nego pismo Ureda Predsjednika na kojem je supotpisan i Ekonomski institut. Premda diplomatski i neizravno, premijer je također doveo u pitanje i pravo Ureda Predsjednika da se miješa u sklapanje aranžmana s MMFom. Račanova ljutnja smjesta je prepoznata u stručnim krugovima: direktor Ekonomskog instituta, koji većinu prihoda stječe od istraživanja koje izrađuje za Vladu, pismom upućenim na niz adresa u Vladi i Saboru - kako je izjavio dr Baletić na Radiju slobodna Europa - upozorio je da stajališta znanstvenika nisu i službena stajališta Instituta jer on podržava Vladinu politiku.

Jutarnji list do zaključenja ovog izdanja nije uspio dobiti dokument kojim je Ured Predsjednika izrazio neslaganje s potpisivanjem aranžmana s MMF-om, ali je iz dobro obaviještenog izvora saznao bit njegova sadržaja. Nezavisni znanstvenici koje je okupio dr. Stjepan Zdunić ne slažu se, naime, s nastavkom hrvatske politike održavanja tečaja kune na sadašnjoj razini jer njihova istraživanja, iskustvo i znanje ukazuju na to da je precijenjeni tečaj glavni razlog izostanka bilo kakvoga gospodarskog razvoja u Hrvatskoj posljednjih sedam-osam godina.

MMF, kao što je poznato, u skladu sa svojom ortodoksnom doktrinom, drži stabilnost tečaja glavnom pretpostavkom za kreditnu sposobnost neke zemlje i za održivi dugoročni rast. Problem je, međutim, što u Hrvatskoj takvog razvoja nema već 20 godina, a nema nikakvih uvjerljivih naznaka da bi se on mogao uskoro pojaviti.

Dr. Stjepan Zdunić, dr. Zvonimir Baletić i drugi već dulje uvjeravaju stručnu javnost i predstavnike vlasti da je precijenjena kuna i relativno previsoke plaće u čvrstoj valuti glavna hrvatska prepreka inozemnim ulaganjima te profitabilnoj proizvodnji za izvoz.

Vlada o MMF-u drugi tjedan

Čvrsti tečaj dovodi do potcijenjenosti uvoznih proizvoda, gašenja domaće industrije, povećanja nezaposlenosti i prezaduženosti. Male korekcije javne potrošnje koje od Hrvatske traži MMF neće u tome ništa promijeniti, upozoravaju ekonomisti, a novac koji će MMF staviti Hrvatskoj na raspolaganje kao "mrkvu" zbog koje će lakše podnijeti "stabilizacijsku batinu" - Hrvatskoj uopće nije potreban. Vladina ekonomska politika čvrste kune osobito će se naći u teškoćama za godinu-dvije jer će država do tada prodati svoju posljednju vrijednu imovinu.

Neslaganje Ureda Predsjednika s očekivanim sadržajem standby sporazuma s MMF-om dovodi Vladu premijera Račana u delikatan položaj. MMF redovito svoje aranžmane sklapa s vladama, ali za vraćanje svojih kredita zadužuje Republiku Hrvatsku. Sudionik sporazuma, kao fiskalni agent je i Narodna banka koja s MMF-om pregovara o monetarnoj politici i nije podredena Vladi. Drugim riječima, predsjednik Republike u odnosu prema MMF-u nema ništa manji moralni i formalni autoritet od Vlade.

Memorandum će se na dnevnom redu Vlade, kako nam je jučer rečeno, najvjerojatnije naći sljedeći tjedan.