Vjesnik: 16. 03. 2001.

Zbog ubojstva Reihl-Kira Gudelj opet pred sudom

ZAGREB, 15. ožujka - Ustavni sud u četvrtak usvojio je tužbu Jadranke Reihl-Kir, supruge ubijenog načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihla-Kira, te ukinuo pravomoćno rješenje Vrhovnog suda kojim je na Kirovog ubojicu Antuna Gudelja primijenjen Zakon o općem oprostu. Predmet je vraćen Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Gudelj je 1991. godine ubio Kira, njegovog vozača Milana Kneževića, Gorana Zobundžiju, predsjednika tadašnje osječke vlade, i teško ranio Mirka Tubića. Nakon ubojstva Gudelj je emigrirao, a protiv njega je u odsutnosti vođen vrlo kompliciran postupak.

Prvo je Županijski sud u Osijeku Gudelja osudio na 20 godina zatvora. No, prije pravomoćnosti te presude, Gudelja je uhapsila njemačka policija i vratila u Hrvatsku. Potom je Vrhovni sud ukinuo presudu osječkog suda i vratio je na ponovno odlučivanje. Na to je Gudelj zatražio od osječkog Županijskog suda da se na njega primijeni Zakon o općem oprostu, što je taj sud odbio. No, Vrhovni sud, na čijem je čelu tada bio Milan Vuković, prihvatio je Gudeljev zahtjev, obustavio kazneni postupak protiv njega, i abolirao ga 1997. godine.

No, 2000. godine Vrhovni sud, pod predsjedanjem Marijana Ramušćaka, zaključio je da nije bilo zakonskih uvjeta za Gudeljevu aboliciju. Vrhovni sud je, pak, mogao samo utvrditi da je Gudeljevim aboliranjem povrijeđen zakon, ali nije mogao ulaziti u pravomoćno rješenje o aboliciji.

Ubojstvo Reihl-Kira nikad nije prestalo privlačiti medijsku pažnju. Gudelj je Kira i njegove suradnike ubio uoči početka rata. Kir je bio, podsjetimo, glavni pregovarač s hrvatske strane s pobunjenim srpskim stanovništvom u Tenji kraj Osijeka. Prema mnogim ocjenama, njegovo ubojstvo bila je prekretnica prema oružanom rješavanju sukoba u Slavoniji, pa i u cijeloj Hrvatskoj. Gudelj je, piše u optužnici osječkog Županijskog državnog odvjetništva, bio bijesan na način vođenja pregovora u Tenji i na pregovarače, jer su oni, prema njegovu mišljenju, bili odgovorni za situaciju u selu. Stoga je dočekao automobil u kojem je bio Kir sa suradnicima te u njih, s udaljenosti od deset metara, ispalio u rafalnoj paljbi 30 metaka. Osječki Županijski sud osudio ga je na 20 godina zatvora.

Slobodan Budak, odvjetnik Jadranke-Reihl-Kir nekoliko je puta upozoravao na skandaloznu činjenicu da je nekoliko istih sudaca Vrhovnog suda sudjelovalo u donošenju odluke o Gudeljevoj aboliciji i u proglašavanju te odluke nezakonitom. Budak je u četvrtak kazao za Vjesnik kako bi Gudelj trebao ponovo biti uhićen, te da bi protiv njega trebalo nastaviti postupak. (B.Bašić)