Novi list: 16. 03. 2001.

KRAMARIĆ TVRDI KAKO VLADAJUĆA KOALICIJA KORISTI TOTALITARNE METODE

Šestorka ispire mozak neistomišljenicima

ZAGREB - Predsjednik LS-a Zlatko Kramarić konstatirao je jučer kako su se u šesteročlanoj koaliciji počele koristiti totalitarne metode ispiranja mozga neistomišIjenicima. “U kojem mi to vremenu živimo? Neće nama Đurda Adlešić i Mato Arlović držati pedagoške lekcije o tome što smijemo, a što ne smijemo”, žustar je bio Kramarić na konferenciji za novinare komentirajući primjedbe iz redova šestorke da i njegova stranka ne želi sudjelovati u prihvaćanju “nepopularnih zakona”.

Kramarić smatra da najmanje prava na prigovore imaju upravo HSLS-ovci jer su oni imali brojne prigovore na Zakon o državnim službenicima, iako je taj zakon “izašao iz radionice ministra Goranka Fižulića”. “Kakva je to logika da zastupnici mogu biti suzdržani, ali predsjednici stranaka ne? Zašto si glavna tajnica HSLS-a može priuštiti suzdržanost, a ja ne mogu? Osobno nisam podržao Zakon o državnim službenicima jer nije prihvaćen niti jedan naš prijedlog. Gotovo uvijek se odbacuju naša rješenja i samo se traže glasovi LS-a. Uostalom, ako se kaže da je zakon nepopularan, znači da baš i nije najbolji”, branio je predsjednik LS-a svoje pravo da glasa kako mu savjest nalaže. Kramarić strahuje da pojedinci u koaliciji žele eliminirati liberale uoči skorih lokalnih izbora i ponavlja da koalicijska Vlada ima smisla jedino ako su u njoj sve stranke jednake.

O kolege iz HSLS-a očešao se Kramarić govoreći i o istupu jedne njihove članice u prilog neposrednom biranju gradonačelnika i načelnika općina, premda su se na sastanku šestorke u prilog tome izjasnili isključivo on i Vesna Pusić. “Ne može se imati vrline javne, a poroke tajne. Mi smo, nasuprot njima, konzistentna stranka, poštena prema svojim biračima", ustvrdio je Kramarić zamjerujući jačim strankama i što za sastanke s vodstvom BiH mora saznati tek iz novina.

Tajnica LS-a, Helena Radin Štimac, kritizirala je premijera Ivicu Račana da upotrebljava argumentaciju Zlatka Mateša kad umanjuje broj nezaposlenih. “Premijer tvrdi da mnogi prijavljeni kao nezaposleni zapravo rade na crno. Međutim, što je s onim nezaposlenima koji uopće nisu prijavljeni ili sa zaposlenima koji su to samo nominalno”, zapitala se glavna tajnica liberala.

D. CIGLENEČKI