Vjesnik: 16. 03. 2001.

SAD povlači 750 vojnika iz BiH

WASHINGTON, 15. ožujka - Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha povući će oko 750 svojih vojnika iz BiH i konzultirat će se sa saveznicama u NATO-u glede daljnih smanjenja snaga, izjavila su u četvrtak dva američka dužnosnika.

Međutim, obećanje državnog tajnika Colina Powella da će slijediti dosadašnju politiku prema Balkanu, gdje je više od 9.000 američkih vojnika raspoređeno u mirovnima snagama u BiH i na Kosovu, i dalje je na snazi.

To obećanje ne isključuje određena smanjenja broja vojnika, izjavio je visoki američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Jedan dužnosnik Bijele kuće rekao je za Associated Press da je smanjenje broja vojnika rezultat razmatranja zaključenog u prosincu. U konzultacijama s europskim svaznicama utvrđeno je da nešto teške opreme i tenkova više nije potrebno i stoga se povlači zajedno s mirovnjacima koji su time upravljali.

Navedeni je dužnosnik, koji je također želio ostati anoniman, kazao kako se smanjenje vojnika provodi na taj način da se ne zamjenjuju oni mirovnjaci kojima je završen mandat u BiH. Prema njegovim riječima, ta su smanjenja u stvari prilagodba situaciji i ona neće umanjiti sposobnost mirovnih snaga u BiH da provedu svoju misiju. (H)