Slobodna Dalmacija: 16. 03. 2001.

MINISTAR TONINO PICULA S JAVIEROM SOLANOM I CHRISTOPHEROM PATTENOM U BRUXELLESU

Hrvatska i EU osuđuju odluke Hrvatskog narodnog sabora

BRUXELLES (Hina) — Hrvatska je dobila podršku EU za svoja nastojanja da se spriječi nepovoljan razvoj događaja u BiH u posljednjih desetak dana, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

— Upoznao sam Javiera Solanu i Christophera Pattena s onim što je Hrvatska poduzela u posljednjih desetak dana da se spriječi nepovoljan razvoj događaja u BiH i dobili smo za to podršku — rekao je Picula.

Hrvatska i EU osuđuju odluku Hrvatskog narodnog sabora o proglašenju hrvatske samouprave u BiH.

— Izrazili smo zabrinutost zbog odluka Hrvatskog narodnog sabora i osudili proglašenje samouprave — rekao je ministar Picula.

Ministar Picula je rekao da je u jednoipolsatnom razgovoru s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i odvojenom polusatnom razgovoru s povjerenikom europske komisije za vanjske poslove Christopherom Pattenom iznio gledišta hrvatske Vlade o stanju u BiH.

— Mi podržavamo provedbu ne samo odredbi daytonskog mirovnog sporazuma nego i njegovog duha — rekao je Picula dodajući da je hrvatska Vlada odlučna pomoći stanovništvu i novim vlastima u BiH u ispunjavanju teških zadaća modernizacije zemlje.

Javier Solana je rekao da podržava stajališta koja je iznio ministar Picula te izrazio nadu da će na skorašnjem sastanku političkog vodstva bosanskohercegovačkih Hrvata biti donesene važne odluke koje će biti kompatibilne s odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Wolfganga Petritscha.

— Razumni ljudi koji žele biti dio te zemlje moraju se ponašati u skladu s daytonskim mirovnim sporazumom i to je jedini način da se postane dio europske zajednice — rekao je Solana.

Ministar vanjskih poslova je rekao da je Hrvatska pokušala pridobiti političko vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata da svoja pitanja rješavaju unutar institucija BiH.

— Nismo u tome uspjeli i oni su izišli s ovim projektom koji prijeti da u lošem razvoju prilika osami Hrvate u BiH, što će dugoročno imati nepovoljan učinak za njih a može imati i za Republiku Hrvatsku — rekao je ministar Picula.

Upitan ima li hrvatska Vlada konkretne prijedloge koji bi pomogli u daljnjoj provedbi daytonskog sporazuma kako bi se osigurala ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, ministar Picula je rekao da bi bilo dobro da se predstavnici Hrvata uključe u tekuće rasprave o promjenama Ustava obaju entiteta koji će se mijenjati u pravcu implementacije odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na čitavom području te zemlje.

— Oni trebaju iskoristiti tu priliku i uključiti se u te rasprave te se na taj način izboriti za svoje prijedloge. Drugo područje na kojem se može dosta napraviti jest razgovor o stalnom izbornom zakonu u BiH koji također može regulirati neke odnose koji će onda olakšati komunikaciju u Bosni i Hercegovini — rekao je ministar Picula.