Republika: 16. 03. 2001.

Zbog eksplozije na Mirogoju policija saslušala Markicu Rebića

Policijski istražitelji MUP-ovog odjela za terorizam saslušavali su Markicu Rebića, bivšeg savjetnika predsjednika Tuđmana za nacionalnu sigurnost - očito smatrajući da je povezan s miniranjem partizanskog spomenika na Mirogoju početkom veljače ove godine.

Tako se barem tvrdi u posljednjem broju hercegovačkog tjednika “Danas" u broju od 9. ožujka 2001. Premda je spomenuta publikacija jedan od medijskih proizvoda HDZovog obavještajnog podzemlja, ovoga puta informacija je zasigurno pouzdana: napisana je, sa savim određenom namjerom, u uvodu Rebićevog intervjua za taj tjednik.

Sa stranica Ijubuškog "Danasa" umirovljeni špijun zapravo se diskretno hvali pred hercegovačkim desničarima kako ga policija smatra u svakom pogledu sposobnim za obračun s partizanskim simbolima.

Istina, Rebić ne objašnjava pojedinosti o svom informativnom razgovoru, ali tu epizodu s MUP-ovim Odjelom za terorizam povezuje s činjenicom da je u tjedniku "Nacional" predstavljen kao jedan od predvodnika ekstremne HDZ-ove desnice koja svim silama nastoji osvojiti vlast prije nego što njeni predvodnici završe u zatvoru. Zato ne bi trebalo čuditi ako djelatnici MUP-a Markicu Rebića nisu ispitivali samo o eksploziji na Mirogoju, već i nekim mnogo težim političkim zločinima.