Večernji list: 16. 03. 2001.

OSAMDESETAK BIVŠIH RADNIKA POSRNULOG TRGOVAČKOG LANCA PROSVJEDOVALO NA MARKOVU TRGU

Namini radnici uzalud čekali Račana

Od Vlade tražimo samo da omogući da država svoja potraživanja od 60 milijuna kuna naplaćuje nakon što se zaposlenicima isplate otpremnine te da se u Nami osiguraju normalni uvjeti rada, rekao je Mario Iveković

Osamdesetak bivših Naminih radnika jučer je uzaludno pred Vladom čekalo razgovor svojih predstavnika s premijerom Račanom. Zaposlenici tog posrnulog lanca robnih kuća na Markovu su se trgu, naime, okupili kako bi prvog čovjeka Vlade podsjetili na obećanja dana pri pokretanju stečaja Name.

- Od Vlade tražimo samo da radnicima omogući da ih se stavi u prvi isplatni red, odnosno da država svoja potraživanja od 60 milijuna kuna naplaćuje nakon što se zaposlenicima isplate otpremnine. Osim toga, tražimo da se u Nami osiguraju normalni uvjeti rada, a ne da se posluje u strahu i neizvjesnosti - rekao je voditelj županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata Mario Iveković.

Račan je, dodaje N. Iveković, obećao kako će u Nami sačuvati 1000 radnih mjesta i da će dio radnika dobiti posao u poduzećima koje u najam dobiju Namine robne kuće. No, umjesto toga u Nami je ostalo samo 600 radnika s tim da će njih stotinu dobiti otkaz za dva mjeseca. Osim toga, plaće su srezane 15 posto, kazao je Iveković, pa će, primjerice, radnici s najnižom stručnom spremom primati dohodak manji od 1000 kuna.

- Od Račanova tajnika dobili smo obavijest kako Vlada nema što sa sindikatima razgovarati o Nami te da se obratimo Trgovačkom sudu, stečajnom upravitelju i predstavnici Ministarstva gospodarstva u odboru vjerovnika Ivanki Fatović. No, mi inzistiramo na razgovoru s Račanom jer samo Vlada može ubrzati isplatu otpremnina i skinuti državne hipoteke s četiriju Naminih robnih kuća - naglasio je Iveković.

Nakon što se nisu uspjeli izboriti za sastanak s Račanom, sindikalci su zaključili kako će ustrajati u pokušajima do dođu do prvog čovjeka Vlade. Sljedećeg će se četvrtka ponovno okupiti na Markovu trgu i to u većem broju. U HUS-u, naime, ističu kako su svih 800 radnika Name koji su završili na burzi spremni na akciju kako bi izborili obećane otpremnine.

S. Lauš-Mrvelj