Novi list: 16. 03. 2001.

MESIĆEV SAVJETNIK DR. STJEPAN ZDUNIĆ O RAZILAŽENJIMA S EKONOMSKIM STRUČNJACIMA VLADE U VEZI ARANŽMANA S MMF-om

Hrvatska ima prostora za mnogo veću stopu rasta

U čemu je razilaženje u stavovima gospodarskih savjetnika predsjednika Republike s ekonomskim stručnjacima hrvatske Vlade po pitanju financijskog aranžmana s MMF-om, pokušali smo saznati od dr. Stjepana Zdunića, gospodarskog savjetnika predsjednika Mesića.

- Aranžman koji je predložen je prerestriktivan i on poštuje norme koje postavi MMF i nitko nema ništa protiv tih normi. One se, naravno, moraju ispuniti. No, prema mome mišljenju, treba radikalnije postaviti nacionalne razvojne ciljeve i to sasvim konkretno rečeno: s višom stopom rasta. Dakle, poštujući ograničenja koja postavlja MMF valja tražiti izvore i faktore kako bi bili u stanju tako ciljanu razvoju stopu i realizirati. Upravo taj dio nije urađen, a ja se zalažem da se to uradi, jer mislim da postoji prostor za dinamiziranje gospodarskog rasta.

Što znači stav da 250 milijuna dolara koji se Hrvatskoj stavljaju na raspolaganje potpisivanjem aranžmana s MMF-om, ipak neće biti odmah korišteno i povučeno?

To znači potvrdu ovoga što sam sada rekao. Znači, mi pravimo aranžman kao jedan paket ekonomske politike kojega prezentiramo MMF-u i kažemo kako smo sposobni taj paket realizirati i bez dodatne financijske pomoći. A, čim je to tako, to onda znači da postoji još prostora za dinamiziranje rasta i to ne samo na tri ili dva i pol posto kakve su neke prognoze, nego je očito da postoje mogućnosti za veću stopu od šest ili sedam posto i tek bi onda jače mogli povući veće zapošljavanje. Ovo je prerestriktivno postavljeno i time za godinu ili dvije dana još uvijek ne možemo dinamizirati rast na način da anagažiramo i dodatnu radnu snagu, te da ona pridonese stopi rasta.

Što sprečava Vladu da tako postupi i iskoristi taj ekonomski prostor o kome govorite?

Vlada je prerigorozno postavila neke apriorne ciljeve, a jedan od tih ciljeva je da nominalni tečaj kune ostane isti bez obzira što će se dogadati. Tako da se sada čitava ekonomska politika podešava tome na način da i možete imati prostora u financijskom sistemu, možda možete ponudu kuna postaviti i veću, ali čuvajući tečaj držite to sve prenisko kako ne bi probili tečaj i tako shvaćenu stabilizaciju. Mislim'da postoje i financijska sredstva i realna sredstva koja se mogu aktivirati i da se može čak i tečaj promijeniti pa da ipak ne uđemo u inflaciju, a da dobijemo odgovarajući stopu rasta. To je jedan od načina formiranja strategije i politike za kojega mislim da je moguć i da time djelujemo u pravcu dinamiziranja rasta puno brže nego što je to zapisano u ovome. A, što je najvažnije, ja ne mislim da je MMF zapreka jednom takvom dinamiziranju. Moraju se malo promijeniti gledanja na sam sadržaj što je zapravo stabilizacija. Stabilizacija znači ne samo stabilan tečaj i cijene, nego i držanje i unapređenje određene razine zaposlenosti tako da to sve treba iskombinirati, staviti u jedan paket ekonomske politike kako bi postigli željenu dinamizaciju.

Svetozar SARKANJAC