Novi list: 17. 03. 2001.

ZAVRŠENE ISTRAŽNE RADNJE O STEČAJU I PROPASTI “CROATIA LINEA”

Tužitelji odlučuju o optužnici za Vukića

Sumnje se odnose na propast riječkog brodarskog giganta i odgovornost bivšeg direktora Darija Vukića za nepravovremeno otvaranje stečaja

RIJEKA - Svjedočenjem, bivšeg ministra Željka Lužavca, završene su istražne radnje o propasti riječkog brodara “Croatia Line”. Predmet je poslan na Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, koje sada proučava prikupljene dokumente o sumnjama protiv bivšeg direktora riječkog brodara Darija Vukića. Ne bude li novih zahtjeva za nadopunu istražnih radnji Općinsko državno odvjetništvo bi uskoro trebalo odlučiti o podizanju optužnice protiv Vukića. Saznajemo da se glavnina sumnji odnosi na propast riječkog brodarskog giganta i odgovornost Vukića za nepravovremeno otvaranje stečaja.

Istražne radnje kojima je rukovodio šef riječkog Istražnog centra, istražni sudac Valentin Ivanetić završene su većim dijelom već ranije, ali se Općinsko državno odvjetništvo odlučilo za još neke nadopune. Saslušano je još nekoliko osoba, a posljednje je bilo saslušanje bivšeg ministra pomorstva i veza Željka Lužavca. On je pričao o tome što se u kritično vrijeme događalo na liniji između riječkog brodara i hrvatske Vlade te razjašnjavao ulogu Vukića.

Kao što se zna, nakon propasti riječkog brodara bivšem direktoru Dariju Vukiću prigovoreno je da nije otvorio stečaj iako je znao da je tvrtka nesposobna za poslovanje te da je tako proizišla još veća šteta. Radi se o zakonskim obavezama odgovornih u tvrtki da otvore stečaj kad utvrde da je žiroračun društva u blokadi i da ono ne može poslovati te ispunjavati dospjele obaveze, pa je kaznenu prijavu podnio Hrvatski fond za privatizaciju. Nakon toga zatraženo je da se Dariju Vukiću skine saborski imunitet, što je i izglasano, a zatim je otvoren istražni postupak.

Vukić se žestoko branio tvrdeći da su za propast riječkog brodara krivi drugi te da se u danim okolnostima sve moralo završiti brodolomom, da su on i uprava činili sve što je u njihovoj moći da spase utopljenika, ali im na žalost nitko nije htio dobaciti pojas za spašavanje.

Ico MIKULIČIĆ, Fore VEŽNAVER