Vjesnik: 17. 03. 2001.

Eksplozija u Zagrebu

Eksplozivna naprava postavljena u kontejner na parkiralištu zagrebačkog gradskog Poglavarstva/ Na sreću, nitko nije stradao/ Gradonačelnik Milan Bandić kazao da je to poruka, ali da Poglavarstvo radi dalje, te da on neće imati osobno osiguranje ni pratnju / Njegovi zamjenici Darinko Kosor i Mladen Vilfan uvjeravaju kako nema razloga za uznemirivanje građana jer život u gradu teče normalno / Zaustavit ćemo eksplozije i nasilje koje se događa, istaknuo ravnatelj policije MUP-a Ranko Ostojić / Očevid i vještačenje u tijeku/ MUP nudi 100.000 kuna za informaciju

ZAGREB, 16. ožujka - U eksploziji na parkiralištu zagrebačkog Gradskog poglavarstva u petak nitko nije stradao, a oštećeno je desetak automobila, većinom djelatnika Poglavarstva. Eksplozivna naprava, za koju se tek vještačenjem treba utvrditi o kojoj je vrsti i količini riječ, bila je postavljena u kontejneru. Nakon eksplozije izbio je požar, potvrdio je nakon prvih rezultata očevida istražni sudac Županijskog suda Ivan Turudić.

Detonacija, koja se čula u čitavom gradu, odjeknula je u 9.28 sati. Prema riječima ljudi koji su se u to vrijeme zatekli u blizini, detonacija je bila snažna, a u zrak se digao stup dima i prašine. Na nekoliko su automobila zapaljene gume, a na zgradi Poglavarstva, iznad mjesta eksplozije, razbijena su stakla na prozorima.

Prolaznici i djelatnici Poglavarstva bili su šokirani, a na mjestu događaja zatekli smo Dubravku Zečević, čija je crvena »ford fiesta« također oštećena. Ona je, inače, zaposlena u ljekarni na Tomislavovu trgu, no tu običava parkirati automobil. Ona nam je samo kratko kazala da je vidjela da joj je na automobilu »dignuta hauba«. Službeniku Zagrebačke banke, koji se nije htio predstaviti i koji, također, parkira na tom mjestu, kazao je da je oštećena i njegova »fiesta« kojoj su razbijena stakla.

»Užas. Sve se dogodilo brzo i prava je prava sreća što nisam stradao«, ispričao nam je uzbuđen Ivica Jambrečić koji se u trenutku eksplozije našao ispred sjevernog pročelja Poglavarstva. »Od mjesta detonacije bio sam udaljen svega desetak metara. Eksplozija je bila snažna, a onda me zaslijepio jak bljesak«, kazao je on, dodavši da je prema njemu doletjelo mnoštvo krhotina, te da je zateturao i pao.

Zamjenici zagrebačkog gradonačelnika Darinko Kosor i Mladen Vilfan neposredno nakon eksplozije uvjeravali su novinare kako nema razloga za uznemirivanje građana, jer život u gradu teče normalno. »U trenutku eksplozije bila sam na putu prema zgradi Poglavarstva. Kad smo stigli, vatrogasci i policija već su bili na mjestu događaja«, rekao je Kosor, istaknuvši kako vjeruje da je do eksplozije došlo slučajno, jer ne vidi razlog zbog kojeg bi netko pred Poglavarstvom izveo taj teroristički čin. Vilfan je pripomenuo da su snažan udar naviše osjetile osobe čiji su uredi smješteni na sjevernoj strani. »Prozori su se zatresli, ali, koliko znam, ni jedan se nije razbio«, rekao je on, kazavši kako nitko od djelatnika nije stradao.

Radnici Poglavarstva su istrčali i protupožarnim aparatima počeli gasiti zapaljene automobile. Ubrzo su stigli vatrogasci i brojna policijska ekipa koja je odmah okružila mjesto događaja, a potom i blokirala Trg Stjepana Radića, na kojem se nalazi zgrada Poglavarstva. Poglavarstvo i prostor oko zgrade pregledao je i policijski pas tragač. Ubrzo je stigao i istražni sudac Turudić.

»Mogu vas izvijestiti da je do eksplozije došlo u 9.28 sati. U ovom trenutku možemo reći da poduzimamo sve mjere i radnje da se taj slučaj riješi. Odlučno kažem da ćemo zaustaviti takve eksplozije i nasilje koji se događaju, jer je to stvarno vrhunac«, istaknuo je ravnatelj policije MUP-a Ranko Ostojić, dodavši da ne može ništa više reći dok očevid i vještačenje ne budu gotovi. Istaknuo je da se ta eksplozija, zasad, ne povezuje s eksplozijom na Mirogoju.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kazao da je to »poruka, ali mi u Poglavarstvu radimo dalje. Riječ je o poruci jer se dogodila pored Poglavarstva, isto kao što je i ona na Mirogoju bila pomno locirana«.

»Upravo sam potpisao fakturu na 580.000 kuna za sanaciju spomenika na Mirogoju oštećenog eksplozijom. U trenutku eksplozije sjedio sam u jednom od salona Poglavarstva s veleposlanikom Kanade. Najvažnije je u ovom trenutku da nitko nije stradao«, rekao je. »Prije devet mjeseci otvorili smo gradske urede u službi građana i bit ćemo i dalje istinski servis građana. Nećemo se zatvarati u ovaj prostor, neću imati ni osobno osiguranje ni pratnju, to mi ne treba. Radimo dalje, i kao što sam rekao, sada idemo otvoriti sportsku dvoranu u Sesvetama. Hrvatska policija i institucije pravne države odlučno će obračunati s terorizmom svih vrsta. Vjerujem da će počinitelji biti otkriveni i odgovarajuće kažnjeni«, zaključio je Bandić. Napomenuo je da se eksplozija dogodila na službenom parkiralištu Poglavarstva, koje osiguravaju tehnička služba i djelatnici Poglavarstva. Istaknuo je, također, da njemu osobno nisu nikada prijetili.

Priopćenjem se oglasio i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Goran Hilla. U priopćenju se, među ostalim, navodi da bezuman i teroristički čin koji se dogodio u neposrednoj blizini zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva, na svu sreću, bez ljudskih žrtava, »upozorava na postojanje zločinaca i terorista koji su za ostvarivanje svojih ciljeva spremni poduzimati i ovakve bombaške i terorističke akcije«.

»Postavljena eksplozivna naprava, djelo je kukavica iz mraka, usmjereno na izazivanje straha i nesigurnosti kod građana, stvaranje psihoze nasilja i nereda, te je potrebno poduzeti sve mjere u otkrivanju počinitelja toga terorističkog čina«, stoji u Hillovu priopćenju u kojem se izražava nada da će policija i mjerodavna tijela pravne države »rasvijetliti taj zločinački čin, te kazniti sve one ekstremiste ili ekstremne skupine koji na takav način nastoje provoditi svoje mračne ciljeve«.

Inače na mjesto eksplozije su stigli i Dragutin Cestar, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a, Ivan Babić, načelnik PU zagrebačke, Zdravko Mateljak, načelnik policije PU zagrebačke, te niz njihovih najbližih suradnika. (Mile Franičević, Dragan Grdić, Jasminka Ivančić i Milan Koštro)