Večernji list: 17. 03. 2001.

EU ŠALJE NOVE PROMATRAČE NA JUG SRBIJE

27 Srba na 29 tajnih optužnica

BEOGRAD - Predstavnici Haaškog suda jučer su u Beogradu objavili da da Sud ima 29 tajnih optužnica od kojih se 27 odnosi na osobe srpske nacionalnosti i da su optužnice "dostavljene vlastima u Jugoslaviji".

To je rečeno na simpoziju o radu suda i suradnji Jugoslavije s Haaškim sudom. Zamjenik glavne tužiteljice G. Blewitt rekao je da Tužiteljstvo namjerava do 2004. godine provesti još 36 istraga o zločinima na prostoru bivše Jugoslavije, uključujući Kosovo, i naveo da ima 150 osumnjičenih na najvišim položajima.

Dvodnevni skup koji danas završava organizirala je nevladina beogradska organizacija Fond za humanitarno pravo a sudjeluju i pravnici iz Hrvatske i BiH.

Srbija je i u žarištu pozornosti Europske unije, koja je jučer odlučila što prije pojačati svoju promatračku misiju na jugoistoku Srbije. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana jučer ujutro je već dao upute za povećanje broja EU-promatrača u dijelu sigurnosne zone prema Kosovu i Makedoniji, gdje je NATO odobrio ulazak lakonaoružanih srpskih sigurnosnih snaga. (H)

PROPALO UHIĆENJE MILOŠEVIĆEVA SURADNIKA ŠAINOVIĆA

Zločinac s imunitetom

BEOGRAD - Glavni odbor Miloševićeva SPS-a jučer je potvrdio da je policija pokušala uhititi visokog dužnosnika te stranke Nikolu Šainovića ali se on pozvao na zastupnički imunitet.

Šainović, jedan od najbližih Miloševićevih suradnika optužen je pred Haaškim sudom zbog svoje uloge 1998. i 1999. godine u kosovskim akcijama dok je bio potpredsjednik vlade SRJ zadužen za "specijalne zadatke".

Šainovićevo se ime vezuje i za nelegalni transfer novca u inozemstvo. (H)

Karadžić i Mladić opet u Bosni

BEOGRAD - Dvojica optuženika za ratne zločine u BiH, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, otišli su iz Srbije u BiH (u Republiku Srpsku) kad su shvatili da od novog režima u Beogradu neće dobiti zaštitu, izjavio je neimenovani visoki dužnosnik DOS-a.

Karadžić i Mladić, sigurni za vladavine Slobodana Miloševića, znaju da ne mogu više računati na zaštitu nakon što su prošloga mjeseca uhićeni šef Miloševićeve tajne policije i još nekoliko dužnosnika bivšega režima. (ri)