Vjesnik: 17. 03. 2001.

Haag najavio objavljivanje optužnica za napade na Dubrovnik

ZAGREB, 16. ožujka - Crnogorskim su vlastima isporučene tjeralice za osobama koje se nalaze na zapečaćenim optužnicama Haaškog suda za ratne zločine, a koje tužiteljstvo smatra odgovornima za ratne zločine počinjene u Dubrovniku, piše u petak beogradski dnevnik Blic pozivajući se na dobro obaviještene izvore bliske Sudu. Komentirajući ovu informaciju, glasnogovornica haaškog suda Florence Hartmann izjavila je da »ne može odgovoriti na to pitanje«, već je rekla samo da su »više instance dobile više potjernica za tim osobama kako bi ih mogli uhićivati«.

Kopije »određenog broja« zapečaćenih optužnica dobile su, prilikom posjeta glavne tužiteljice Carle del Ponte, i jugoslavenske i srbijanske vlasti. Na pitanje je li vlast u Beogradu upoznata sa svim tajnim optužnicama, Hartmann je rekla kako su svi dobili legalne dokumente, sve što je vezano za optužene, potpisano i potvrđeno od strane suca. »Možda nisu dobili baš sve zapečaćene optužnice, kojih i nema mnogo, ali ovo što imaju zasad im daje veliki izbor odakle da počnu s uhićenjima«, rekla je Hartmann za Blic.

Kad je početkom ožujka Tribunal službeno priopćio da su podignute optužnice za opsadu i granatiranje Dubrovnika 1991., očekivala su se brza uhićenja, posebice u Crnoj Gori, no u dva tjedna nitko nije uhićen. Iz toga se u javnosti zaključuje da su osumnjičeni našli utočišta s kojih, bar zasad, neće biti izručeni Haagu. Budući da tajnovitost optužnica nije rezultirala »faktorom iznenađenja« odnosno promptnim uhićenjima, iz haaških je ureda došla vijest da će sutkinja Patricia Wald s optužnica skinuti pečat tajnosti.

Agencija Sense nagovješćuje da bi se uskoro moglo javno znati tko je sve i zbog čega optužen. Popisi »kandidata« ponešto se razlikuju u hrvatskim odnosno medijima Crne Gore i Srbije i ponekad dosežu i brojku od petnaestak ljudi, ali se na svima pojavljuju general Pavle Strugar, admirali Milan Zec i Miodrag Jokić, tadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, potpredsjednik Predsjedništva SFRJ Branko Kostić i trebinjski gradonačelnik Božidar Vučurević.

Bilo je komentara kako su uručivanjem kuvertiranih optužnica pojedinci zapravo upozoreni na prijeteću opasnost, no u haaškom tužiteljstvu se ne slažu s tom procjenom. Iz krugova tužiteljstva upozorava se kako se već gotovo tri godine znalo da će optužnice za napad na Dubrovnik biti podignute, pa se su oni pripadnici bivše JNA i paravojske koji su sudjelovali u toj sramotnoj operaciji mogli barem privremeno skloniti. Otvaranje tajnih optužnica može se očekivati sljedećih tjedana, i tada će uslijediti i pritisak na države u kojima borave.

Vesna Fabris Peruničić