Republika: 19. 03. 2001.

INTERWIEV: JAVIER SOLANA, VISOKI PREDSTAVNIK EU-a

Sada znam da kantonizacija BiH nije stav hrvatske Vlade

Javier Solana u ekskluzivnom razgavoru za "Republiku" razmatra rješenja problema u BiH i govori o Hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini

Razgovarao: Bruno Lopandić

Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku prošlog je tjedna u Bruxellesu razgovarao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom. Teme razgovora su se ticale stanja u Bosni i Hercegovini. U eksluzivnom razgovoru za "Republiku" prvi čovjek Europske unije govori o detaljima tog sastanka i stavovima EU-a o prevladavanju krize u BiH.

Republika: Gospodine Solana, koje su bile teme vašeg razgovora s ministrom Piculom?

Solana: S ministrima vanjskih poslova svih zemalja u regiji u bliskom sam i stalnom kontaktu. U ovom slučaju, ministar Picula je tražio razgovor sa mnom i na taj sastanak sam pristao s najvećim zadovoljstvom. Susret u Bruxellesu bio je dobra prilika da razgovaramo o odnosima Hrvatske i Europske unije i razmijenimo mišljenja o stanju u BiH.

Republika: U Hrvatskoj se mnogo govorilo o inicijativi uspostave kantona u BiH. Jeste li tijekom susreta razgovarali i o toj temi?

Solana: Moram reći da tu inicijativu ne možemo pripisati hrvatskoj Vladi. Kantonizacija je zamisao o kojoj se govori već duže vrijeme. Unatoč spekulacijama u medijima, ministar vanjskih poslova Picula nije došao u Bruxelles da bi o kantonizaciji razgovarao sa mnom. Čak štoviše, potvrđeno mi je da kantonizacija nije dio politike hrvatske Vlade.

Republika: Kakvo rješenje nudite za nagomilane probleme u BiH?

Solana: Strpljenje i umjerenost donose koristi svima. Pozivam sve strane da djeluju unutar postojećih legalnih institucija vlasti kako bi promovirale svoje interese. Ministru Piculi sam stoga zahvalio na konstruktivnom stavu kada je riječ o jednostranom potezu tzv. Hrvatskog narodnog sabora. Građani BiH se mogu približavati Europi samo ako djeluju unutar okvira jedinstvene BiH. Nelegalne i izvaninstitucionalne akcije jednostavno nećemo tolerirati. Ustavni okvir se mora poštivati.

Republika: Na koji način uspostava posebnih odnosa između SR Jugoslavije i Republike Srpske može pomoći jačanju jedinstvene Bosne i Hercegovine?

Solana: Želio bih naglasiti da svi aspekti tih posebnih odnosa moraju biti temeljeni na potpunoj transparentnosti, kao i na poštivanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti BiH. Sve dok strane u BiH budu poštivale Daytonske sporazume i koncentrirale se na budućnost, a ne na prošlost, proces stabilizacije Bosne i Hercegovine će jačati. Samo će takav razvoj događaja podržati Međunarodna zajednica, a posebice Europska unija.