Vjesnik: 20. 03. 2001.

Ugovoren prijevoz nafte za Srbiju vrijedan 15 milijuna dolara

Ove godine prevest će se oko dva milijuna tona nafte/ Naftna industrija Srbije najavila da će sljedećih godina svu naftu za rafinerije u Srbiji dopremati preko Jadranskog naftovoda/ Nakon obnove, rafinerija u Pančevu može preraditi 3,5 milijuna tona, a novosadska rafinerija će trebati najmanje 2,5 milijuna tona nafte godišnje

ZAGREB, 19. ožujka - Tijekom 2001. godine prevest će se sustavom Jadranskog naftovoda između 1,8 i dva milijuna tona nafte za Naftnu industriju Srbije (NIS). Riječ je o jednogodišnjem ugovoru, vrijednom oko 15 milijuna US dolara, koji su u ponedjeljak u Zagrebu potpisali Jovan Vulić, v.d. generalnog direktora NIS-a, i Vesna Trnokop Tanta, predsjednica Uprave JANAF-a.

Kako je pritom istaknuto već ove jeseni počet će razgovori o dugoročnoj suradnji, a srpska je naftna industrija zainteresirana za prijevoz još većih količina nafte za rafinerije u Pančevu i Novom Sadu. Jer, poslije obnove, rafinerija u Pančevu može preraditi 3,5 milijuna tona, a novosadska rafinerija će trebati najmanje 2,5 milijuna tona nafte godišnje. Sva će se nafta koja je potrebna srpskom gospodarstvu, kako je najavio Jovan Vulić, prevoziti cjevovodima JANAF-a, jer je to najekonomičniji i najbrži prijevoz.

Time je zapravo nastavljena suradnja JANAF-a i Naftne industrije Srbije, koja je počela u srpnju 1996. godine kad je naftovod iznova počeo s radom. Tada je potpisan dugoročni ugovor o prijevozu nafte, važnost kojega je istekla 2000. godine.

Prema izjavi Vesne Trnokop Tanta, u tijeku su pregovori i s ruskom naftnom industrijom o prijevozu nafte (reverzibilnim trakom) do Omišlja, a opseg prijevoza u tri etape povećavao bi se sa pet na 15 milijuna tona godišnje.

Boris Petrović