Večernji list: 20. 03. 2001.

NA ČELU OPĆINSKOGA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA U ZAGREBU

Ortynski smijenio općinskog tužitelja u Zagrebu

ZAGREB - Davorin Budin od jučer više nije općinski državni odvjetnik u Zagrebu, već je raspoređen na rad u Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, a na njegovo mjesto imenovana je njegova zamjenica Aleksandra Holjevac.

Kako nam je rekla Višnja Lončar, koja je postupila prema uputi državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, razlog Budinove smjene jest sumnja u njegovu objektivnost i zakonito postupanje. U posljednje vrijeme mediji su općinskog državnog odvjetnika često spominjali u vezi sa slučajem Nevenke Tuđman, protiv koje je policija podnijela kaznenu prijavu. Međutim, slučaj Nevenke Tuđman nije bio razlog njegove smjene.

Zbog njegovih odluka, nezadovoljne strane uputile su dopise državnom odvjetniku Ortynskom, a bila je riječ o postupanju državnog odvjetnika u predmetima u vezi s privatizacijom "Croatiabusa" i odvjetnika Krešimira Krsnika, što nam je potvrđeno i u državnom odvjetništvu. Međutim, nije nam rečeno ništa konkretnije o tome kako je postupio državni odvjetnik, ali je očito to bio razlog njegova rasporeda na nižu funkciju jer, s obzirom na to da još nije donesen zakon o državnom odvjetništvu, nije mogao biti razriješen dužnosti. (dmi)