Slobodna Dalmacija: 20. 03. 2001.

BRUXELLES: GLAVNI TAJNIK NATO-a GEORGE ROBERTSON TVRDI:

NATO NEĆE DOPUSTITI RASPAD MAKEDONIJE!

BRUXELLES (Hina) — NATO je u ponedjeljak snažno osudio nasilje albanskih gerilaca u Makedoniji i podržao cjelovitost te zemlje.

"NATO osuđuje napade na makedonsku vojsku i policiju i poručuje onima koji izazivaju nasilje da nanose ozbiljne štete imidžu Albanaca u cijeloj regiji", rekao je glavni tajnik NATO-a George Robertson nakon sastanka s makedonskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Kerimom u Bruxellesu. "NATO neće dopustiti raspad Makedonije niti njezinu federalizaciju ili kantonizaciju", dodao je glavni tajnik NATO-a.

Robertson je najavio da će NATO povećati broj svojih vojnika na granici Makedonije i Kosova kako bi se onemogućilo da albanski ekstremisti dobivaju pomoć izvana. Međutim, vojnici Kfora, mirovnih snaga pod vodstvom NATO-a, neće djelovati izvan svoga mandata koji je ograničen na Kosovo, rekao je Robertson. Glavni tajnik NATO-a je rekao da makedonska vlada ima snažnu potporu NATO-a i EU-a i pozvao one Albance koji izazivaju nasilje da se okrenu biračkim kutijama i na taj način pokušaju ostvariti ciljeve za koje se bore.

Šef makedonske diplomacije je izrazio zadovoljstvo sastankom s glavnim tajnikom NATO-a Robertsonom. "Zajedno s NATO-om nastojimo iskorijeniti nasilje kao sredstvo za postizanje političkih ciljeva", rekao je Kerim. "Ekstremisti su politički izolirani i osuđeni od međunarodne zajednice, a makedonska vlada ima potporu da brani model međuetničkih odnosa koji se do sada pokazivao uspješnim", dodao je makedonski ministar vanjskih poslova.

Upitan koga smatra odgovornim za širenje nasilja na Makedoniju, Kerim je rekao da su to one političke snage koje se žele nametnuti albanskom narodu i provesti koncept da je albanski teritorij svuda gdje žive i Albanci. "Taj je koncept osnovni krivac za desetogodišnju krizu na Balkanu", rekao je Kerim.