Večernji list: 20. 03. 2001.

OCJENA USTAVNOSTI PROMJENE USTAVA

Zastupnici Županijskoga tuže Zastupnički dom

Ivan Brleković istaknuo je da su višestruko povrijeđene odredbe Ustava - načelo ustavnosti, zakonitosti i vladavine prava

Kao što je i bilo najavljeno, Klub HDZ-a Županijskog doma, podržan Klubom HSP-HDS-a i Klubom svoje stranke u Zastupničkom domu, podnijet će danas u 14 sati tužbu Ustavnom sudu kojom zahtijevaju ocjenu ustavnosti Odluke Zastupničkog doma da započnu promjene Ustava. Od Ustavnog suda također traže da odmah donese privremenu mjeru kojom bi se obustavio postupak ustavnih promjena do okončanja spora, odnosno donošenja odluke Ustavnog suda. Miroslav Prpić, predsjednik Kluba HDZ-a u Županijskom domu, kazao je da je donošenjem Odluke o pristupanju promjenama Ustava izvršen ustavni udar, te da se i ovaj put potvrdilo kako se zakoni donose po galopirajućoj proceduri, zbog čega ih je nužno mijenjati neposredno poslije donošenja.

Ivan Brleković, predsjednik Odbora za zakonodavstvo Županijskog doma, istakao je da su višestruko povrijeđene odredbe Ustava - načelo ustavnosti, zakonitosti i vladavine prava. Tvrdi da Arlovićevo pozivanje na prijašnju odbijenicu Ustavnog suda na tužbu Županijskom doma, pri donošenju ustavnog Zakona o manjinama, ne stoji jer je u tom slučaju bila riječ o organskom zakonu, a sada je riječ o Ustavu.

Miroslav Rožić (HSP-HDS) kazao je kako se čestim promjenama Ustava ruši ugled Hrvatske kao ozbiljne države, stvara ustavna i pravna nesigurnost i uvodi model južnoameričke demokracije. Zbog toga, smatra on, Hrvatsku nitko neće doživljavati kao ozbiljna partnera i zemlju u koju se isplati ulagati.

Ovo nije obrana Županijskog doma, nego europskih normi pri donošenju zakona i Ustava. Oni koji se najviše pozivaju na europske norme svojim ponašanjem najviše ih krše, zaključio je Rožić.

I. Kustura