Novi list: 20. 03. 2001.

Čežnja za pravdom

Jelena Lovrić

Vesna Levar, udovica ubijenog Milana, i njihov jedanaestogodišnji sin Leon mogli bi biti izbačeni iz stana u Gospiću. Stan je mali, četrdesetak kvadrata, trošan, vojni, prije, je pripadao JNA, danas Ministarstvu obrane. Trenutno se vrši revizija svih vojnih stanova, pa je njihova sudbina sasvim neizvjesna. Obraćali su se na sve moguće adrese, sve do Mesićeva Pantovčaka, pisali molbe, dosad bez rezultata.

Stambeni problemi branitelja jedan su od velikih razloga njihova nezadovoljstva i frustriranosti. Svaki čas neki od tih nevoljnika otpočne štrajk glađu, ili s oružjem uleti u Ministarstvo branitelja, pa ga onda smjeste u ludnicu u Vrapču. Kao što je to bilo sa Zvonkom Stojkovićem, invalidom, ocem troje djece, koji - iako je prvi na listi - svoj stambeni kredit nikako da dočeka, pa je njegov očaj sada progovorio mašući bombama.

No, ima i onih koje ne muče takvi problemi. Udovica bivšeg predsjednika Hrvatske, Ankica Tuđman, za potrebe svoje zaklade koristi raskošnu vilu Ministarstva obrane. lako je ministar Radoš svojedobno najavljivao da će taj araražman otkazati, to se još nije dogodilo. Ovih dana mnogo se govori i o stambenim prilikama generala Ivana Koradea. lako ne živi u Zagrebu, bivši mu je ministar Šušak u glavnom gradu, da mu se nađe, dodijelio raskošan, dvoetažni stan, od 120 kvadrata, na elitnoj lokaciji. Korade ga iznajmljuje strancima. Nema naznaka da bi mu se to leno moglo oduzeti. General je i inače navikao na raskošne poklone. Automobil su mu kupila dva, poduzeća i on u tome ne vidi ništa neprilično.

Hrvatske branitelje, kao i sve druge građane, zapravo najviše smeta i boli – nepravda. Ne vide zašto jedni imaju i mogu, a drugi nemaju i ne mogu. Dogodilo se da su jedni svoje sudjelovanje u ratu kapitalizirali i osigurali se za cijeli život, drugi ne mogu ostvariti ni svoja osnovna prava i često se pretvaraju u socijalne slučajeve. Da je oskudica ravnomjernije raspoređena, ljudi bi je lakše podnosili. Ali podjela ni po zaslugama ni po potrebama - postala je nepodnošljiva. Često se pretvara u onu kap koja prelijeva čašu. Jer, za nepravednu Hrvatsku nitko se nije borio, pa se ljudi, prvo, osjećaju promašenim i prevarenrm, a drugo, rezignirani su nepostojanjem političke volje da se nepravde isprave.

Nakaznosti naslijeđene iz HDZ-ova vremena, aktualna vlast - a prošla je već godina dana - nije ni počela ispravljati. Još su kano klisurine. Vesna Levar još strepi da će ostati bez krova nad glavom, a Ivan Korade od svojih viška - dvora svakog mjeseca stavi u džep dvije tisuće njemačkih orlića.