Slobodna Dalmacija: 20. 03. 2001.

ŠTO NAKON INSPEKCIJSKOG "ČEŠLJANJA" ZAPOSLENIH U MEDIJIMA

HRT-ove "mrtve duše" idu na dušu Financijskoj policiji

U slučaju državne televizije nekim imenima iz ugovora o vanjskoj suradnji uopće se ne može ući u trag - gogoljevski se takvi ugovori nazivaju "mrtvim dušama" - što bi upućivalo na to da se preko simuliranog ugovora honorar isplaćivao onima koji su to bili u poziciji organizirati

Piše: Nataša ŠKARIČIĆ

ZAGREB — Nakon što je Državni inspektorat podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv HRT-a zbog 3165 slučajeva zapošljavanja na crno, slučaj je dodatno proslijeđen Financijskoj policiji koja će nadalje utvrditi ima li i elemenata kaznenoga djela.

U slučaju novčanih kazna, one mogu biti vrlo rigorozne, što bi privatnu tvrtku moguće dovelo do stavljanja "ključa u bravu", no to se državnoj televiziji zasigurno neće dogoditi. Najvjerojatniji ishod je, prema nekim neslužbenim verzijama, da će se državna tijela dogovoriti s poslodavcem da korigira dosadašnje ponašanje, no o tome ćemo više znati kada Financijska policija donese svoju odluku, što po zakonu može trajati 60 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Uprava nadzora u području rada i zaštite na radu obavila je na zahtjev Sindikata novinara Hrvatske inspekcijski nadzor u nekoliko medijskih tvrtki — u HRT-u, Slobodnoj Dalmaciji, Pan- tvornici papira s radnom jedinicom Fokus, Europapress Holdingu, EPH trogivini, Globus Internacionalu, Areni, Radio Varaždinu, Hrvatskom radio Vukovaru, Radio Đurđevcu, Radio Grubišnom Polju, OTV-u, OTV Domu i OTV Marketingu.

Prema nalazima te inspekcije, broj ilegalno zaposlenih je zabrinjavajući, a osim toga utvrđene su i još neke nezakonitosti među koje spada i neuručivanje potvrde o sklopljenom ugovoru o radu, neisplata niti najnižih plaća, nepoštovanje roka za prijavu tijelima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, neprijavljivanje natječaja za radno mjesto Zavodu za zapošljavanje i nepoštovanje pravilnika o radu.

U slučaju državne televizije, spominje se čak i to da se nekim imenima koja su u ugovorima o vanjskoj suradnji uopće ne može ući u trag — gogoljevski se takvi ugovori nazivaju "mrtvim dušama" — što bi upućivalo na to da se preko simuliranog ugovora honorar isplaćivao onima koji su to bili u poziciji organizirati. Televizijski kuloari govore kako se na HRT-u podrazumijevalo da velik broj redakcijskih urednika na taj način obogaćuje svoj dohodak.

Nakon HRT-a, po broju nelegalno zaposlenih osoba prednjači Trgovina EPH-a koja ima šestero zaposlenih koji su prijavljeni nadležnim tijelima osiguranja i 464 neprijavljene osobe. Pretpostavlja se da se među neprijavljenima nalaze uglavnom kolporteri.

Prema Jasmini Popović, predsjednici Sindikata novinara Hrvatske, jako je loše stanje zatečeno i na OTV-u koji broji 46 neprijavljenih zaposlenika i 29 prijavljenih.

Što se Slobodne Dalmacije tiče, među 709 uredno zaposlenih i prijavljenih osoba, inspekcija je našla tek jednog zaposlenika koji radi na crno.

Sindikat novinara Hrvatske dogovorio je s glavnim inspektorom Državnog inspektorata Brankom Jordanićem da inspekcija "pročešlja" sve medije i o tome napravi izvještaje.