Jutarnji list: 21. 03. 2001.

SJEDIŠTE HDZ-a Iako su prostorije na Trgu žrtava fašizma trebale biti prodane Net Investu za dva milijuna DEM

HDZ svoje sjedište na Trgu žrtava fašizma kupio za 239 maraka po metru četvornom

Mimo zakonske procedure, HDZ je još 1991. zauzeo pola zgrade, a nekoliko godina kasnije cijelu je zgradu kupio po cijeni 10 puta nižoj od realne, tvrdi zagrebački odvjetnik Gverić

Piše: Ana Plišić

ZAGREB - Mimo zakonske procedure, Hrvatska demokratska zajednica zauzela je 1991. godine pola zgrade na Trgu žrtava fašizma, a nekoliko godina kasnije tu je zgradu otkupila po deset puta nižoj cijeni i pretvorila je u svoje sjedište, tvrdi zagrebački odvjetnik Ante Gverić.

Zbog toga je nakon promjene vlasti Gverić podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjih tajnika HDZ-a Drage Krpine, Ante Belje i Jure Ivančića te bivšeg predsjednika Vlade RH Josipa Manolića.

Gverić, koji je početkom devedesetih bio predsjednik Okružnog privrednog suda, u prijavi navodi kako je sredinom srpnja 1991. Jure Ivančić "uz pomoć dva tjelohranitelja, s pištoljima u ruci izbacio iz zgrade stečajnog upravitelja i osoblje u namjeri da prostor prisvoje".

Upad HDZ-a

Okružni privredni sud provodio je, naime, u to vrijeme stečajni postupak propalog Zavoda za konzalting. Sud je, kako bi namirio vjerovnike, trebao prodati poslovne prostorije poduzeća u stečaju kojem je pripadalo pola zgrade u najužem središtu grada.

Drugu polovicu zgrade HDZ je tada već bio otkupio od Grada Zagreba pa se javio na natječaj Okružnog privrednog suda kako bi stekao vlasništvo nad cijelom zgradom.

No, Okružni privredni sud prodao je prostor boljem ponudaču, poduzeću Net-Invest. Prema ugovoru koji je tada sklopljen, Net-Invest trebao je platiti 2 milijuna maraka za 741 četvorni metar zgrade na Trgu žrtava fašizma. Međutim, kako navodi odvjetnik Gverić u prijavi, "upadom HDZ-a sud je bio onemogućen predati kupcu prostor".

- Nakon što je kupac čuo za događaje, a s obzirom na to da je bila riječ o stranci na vlasti, odustao je od kupnje dijela zgrade - objašnjava u prijavi Gverić.

Osim toga, kako tvrdi Gverić, stečajni je upravitelj Ljubomir Šegović zbog šoka završio u bolnici. Oštećeni su i vjerovnici koje Okružni privredni sud nije mogao namiriti jer tadašnja vladajuća stranka, navodi, nije htjela plaćati čak ni najamninu.

- Tri godine pokušavali smo se nagoditi. Na kraju smo, pod velikim pritiscima HDZ-a, morali pristati na vrlo nepovoljan ugovor - napominje Gverić.

Prema ugovoru sklopljenom 7. veljače 1994. između stečajnog upravitelja Ljube Šegovića i tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Jure Radića, HDZ je dobio podrum, prizemlje i prvi kat zgrade na Trgu žrtava fašizma za 200 tisuća njemačkih maraka. To znači da je za četvorni metar poslovnog prostora u najužem središtu Zagreba platio 269 maraka, i to u vrijeme kada je cijena četvornog metra u tom dijelu grada bila oko 3000 maraka!

Odvjetnik Gverić zaključuje u prijavi kako su tim ugovorom vjerovnici oštećeni za milijun i 800 tisuća maraka. Stoga predlaže provođenje kaznenog postupka i kažnjavanje prijavljenih. Glavni tajnik HDZ-a Joso Škara, međutim, tvrdi kako za to nema osnove jer je "HDZ zgradu kupio legalno, na temelju ugovora s Gradom Zagrebom sklopljenim 1994. godine".

Poslovna tajna

- Zgradu smo platili mnogo više od 200.000 njemačkih maraka, ali ne mogu vam reći koliko jer je to poslovna tajna. To je potpuna istina, a sve drugo su insinuacije - ističe Joso Škara.

Pitali smo ga na temelju kojih je pravnih osnova HDZ bio u zgradi od 1991. godine ako je zgradu kupio, kako on kaže, tek 1994, godine, te ustvrdili da posjedujemo ugovor sklopljen sa stečajnim upraviteljem, a ne Gradom Zagrebom, u kojem se precizno navodi da je pola zgrade otkupljeno za 200.000 maraka.

- Ne znam ništa o 1991. godini ni o tom ugovoru. Znam samo da ništa nije bilo sporno ustrajao tajnik HDZ-a.

Manolić: Preuzimanje zgrade išlo je mimo mene

Nakon upada HDZ-a u poslovni prostor poduzeća u stečaju, Gverić se za pomoć obratio tadašnjem predsjedniku Vlade Josipu Manoliću. On mu je, kako stoji u prijavi, "rekao da sve to napiše i pošalje", ali, tvrdi Gverić, "nikada ništa nije poduzeo nego se solidarizirao s Ivanaćem i drugima".

Josip Manolić danas se, kako kaže, ne sjeća tog razgovora s odvjetnikom Gverićem.

- Znam da je netko u HDZ-u bio zadužen da realizira plan preuzimanja zgrade, ali ne znam tko je to bio. To je išlo mimo Vlade i mene objašnjava Manolić.

Naglašava kako "pištolji nisu njegov stil", ali dodaje kako "ne isključuje mogućnost da je i toga bilo". Manolić smatra da bi se Drago Krpina "mogao sjetiti tko su bili pištoljaši".

Zastupnika HDZ-a Dragu Krpinu to, međutim, nismo imali prilike pitati jer nam se, usprkos uzastopnim pozivima, nije javio.